На Черкащині зафіксовано цілу низку погодних рекордів
Літо наприкінці березня

Березень 2024 чемно попрощався літньою погодою. Аномально тепле повітря африканського походження разом із сонячними променями сприяло температурній аномалії, яка в останні дні березня спостерігається вперше в історії метеорологічних спостережень на Черкащині. Встановлені рекорди середньодобової, мінімальної та максимальної температур: їх зафіксували фахівці Черкаського обласного центру з гідрометеорології.

Температурний фон «злетів» до +15..+17º, що вище клімату на 10-12º і відповідає третій декаді травня. Дуже тепло було вночі +8..+10º, вдень літні +24..+26º! Найвища температура +27º спостерігалася у Чигирині, побивши попередній рекорд +24,6º 1975 року.

Окрім аномального тепла, рвучкі південні вітри транспортували до нашого регіону пил із Сахари. Тож небо стало жовто-сірим, закриваючи квітневе сонце. Раніше виніс сахарського пилу спровокував погіршення якості повітря у країнах Середземномор’я, зокрема в Італії.

Перші дні квітня розширюють географію температурних рекордів.

2 квітня температурна аномалія збережеться: вночі +10º..+12º, вдень високі +23..+25º. Місцями короткочасний дощ, гроза.

Надалі південний синоптичний процес зміниться на західний. До нашого регіону почне надходити вологе атлантичне повітря, можливі грози. Тож при гуркотінні грому зберігаємо спокій. Температурний фон знизиться на 2-4º.

3-4 квітня місцями короткочасні грозові дощі. Температура вночі +6..+8º, вдень +15..+17º.

5 квітня без опадів. Температура вночі +2..+7º, вдень +11..+16º.

 

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .