Черкащині прогнозують сонячні теплі вихідні і дощі на початку нового тижня
Грунт перезволожений

Період 18-20 березня у Звенигородці та Умані відзначився найбільшою кількістю опадів для другої декади березня з 1961 року, їх випало 50-54 мм, підрахували у Черкаському обласному центрі з гідрометеорології. Температура повітря коливалася від 1º морозу вночі до 7-9º тепла вдень.

Завдяки активізації циклонів, дощі середини березня повністю компенсували дефіцит опадів попереднього тритижневого періоду. У нашому регіоні за 7 днів випало 36-54 мм опадів, а це 1-1,5 місячних норми.

Весна набирає обертів і мінливість погоди – їй не перешкода. У найближчі три доби стане ще тепліше і Черкащина опиниться «на початку квітня».

У п'ятницю, 22 березня, до формування погоди приступить виступ антициклону. Сонячних годин буде більше і денна температура підвищиться до 8-13º тепла. Ніч залишиться прохолодною 0-5º тепла. Вночі та вранці можливе утворення туманів.

У вихідні, 23-24 березня, у передній частині атлантичного циклону, посиляться вітри південного напрямку, що зумовить додаткове надходження тепла: вдень до 10-15º, вночі до 1-6º.

Новий робочий тиждень розпочнеться дощами, які принесе черговий циклон балканського походження. Температура впродовж доби 5-10º тепла.

АГРОНОВИНИ. За рахунок частих опадів швидкого прогрівання грунту не відбувалося, але температура +4º, яка зараз спостерігається на глибині 10 см, дозволяє сіяти ранні ярі та зернобобові культури. При цьому верхні шари грунту на більшості площ ще перезволожені та заважають масовому розгортання посівних робіт. Зволоження метрового шару грунту – одне з найбільших на цей час, а на південному сході області – воно є найбільшим за останні роки. Підвищений температурний фон сприяє продовженню раннього набухання бруньок плодових дерев та кущів.

Передумови закінчення опалювального сезону виникнуть вже в останні 3-5 днів березня, але треба враховувати прохолодні ночі та підвищену вологість повітря.

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .