Черкащан попередили про похолодання
Іноді з дощами

Березень на Черкащині стартував з високих температур, що випереджають кліматичний календар аж на 3-4 тижні. Але зазвичай, у ранні весни стрімкого та дружнього наростання тепла не буває. Так і в цьому році. попереджають фахівці Черкаського обласного центру з гідрометеорології.

Північні потоки принесуть на Черкащину похолодання. 

Падіння атмосферного тиску, яке спостерігається останні дві доби, вказує на те, що східний антициклон- довгожитель зрушив з місця та направляється до Казахстану. На півночі Скандинавії утворився і швидко набирає сили новий антициклон «Jasper», який і розверне вітер на північні румби. Допомагатиме йому циклон, який переміщуватиметься по південних широтах та час віж часу надсилатиме у наш регіон дощові осередки.

5 березня Без опадів. Температура вночі 2º морозу - 3º тепла, вдень 6-11º тепла.

6 березня Вночі без опадів, вдень місцями невеликий дощ та мокрий сніг. Температура вночі 2º тепла - 3º морозу, вдень 1-6º тепла.

7-9 березня Без опадів. Температура вночі 1-6º морозу, вдень 2-7º тепла.

АГРОНОВИНИ. Весняний режим погоди, який розпочався з переходом середньодобової температури через 0º у бік підвищення ще в третій декаді січня, відсутність снігу на полях та дозрівання грунту – це всі ті фактори, які наштовхують аграріїв на початок польових робіт, зокрема весняної сівби у ранні строки. Цьому сприяє і відсутність ефективних опадів, які дозволяють якісно провести сівбу холодостійких культур. Їхні сходи здатні витримати заморозки до -8..-9º, а насіння здатне проростати при +3..+4º, які наразі навіть вищі.

Саме при сівбі у ранні строки ефективно використовуються зимові запаси вологи, вегетаційний період розтягнутий, а врожай – високий, як показує досвід минулих років. Для озимини складається все добре. Активних ростових процесів немає, проте добре продовжує формуватися коренева система. Сценарій ранньої весни для неї є теж найбільш сприятливим для доброго врожаю. За відсутності високих температур та опадів, слід провести обробку зимуючих культур від шкідників та хвороб, які успішно перезимували.

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .