У Стеблеві знімали новий фільм
Знайшли стару хату для відтворення інтер’єру й архітектури епохи

Селище Стеблів, що на Корсунщині, своєю неповторною красою завжди приваблювало і приваблює туристів, художників, письменників, митців кінематографа. Тут у різні часи знімалися художні фільми «Золоті литаври» за новелою Олеся Гончара «Соняшники», «Дударики», «Обітниця», «Толока», а також численні документальні фільми з Нечуєвської та духовної тематики.
Природно, що кіномитці й сьогодні звертаються до нашої безсмертної української класики. У вересневі дні до Стеблева прибула знімальна група, яка розпочала роботу над проєктом створення літературного сценарію повнометражного ігрового фільму «Джеря» (режисер – Ірини Правило) за мотивами повісті Івана Нечуя-Левицького «Микола Джеря». Фільм знімається за підтримки Українського культурного фонду.

Про це повідомила прес-служба Корсунь-Шевченківського державного історико-культурного заповідника
 

Повість «Микола Джеря» екранізувалася на Першій державній кінофабриці (пізніше – «Одеська кіностудія») Всеукраїнського фотокіноуправління режисерами Марком Терещенком та Йозефом Роном у далекому 1926 році.
Нині в рамках проєкту при взаємодії з працівниками літературно-меморіального музею І. С. Нечуя-Левицького – філіалу Заповідника здійснено експедиції шляхами головного героя твору, досліджено зв’язок життя і творчості самого Івана Нечуя-Левицького з образами повісті. У Стеблеві, на кутку Раківка, знайдено стару хату для відтворення інтер’єру й архітектури тогочасної епохи. У самому приміщенні музею актори зупинилися на знімальний день для перевдягання та гримування. Воістину Нечуєва оселя кличе митців.

 

У період з 24 по 28 вересня команда кінематографістів здійснює зйомки тизеру (рекламного ролика) до проєкту (атмосферного відео). Основною локацією якраз обрано смт Стеблів та його околиці, зокрема, старе русло Росі Самовілка. Саме пейзажі цих місць описані в повісті «Микола Джеря» Іваном Нечуєм-Левицьким. А ще під час першого приїзду режисера й оператора фільму ми побували на місці, де стояв цукровий завод. Там лишилися рештки огорожі, мурованої із шлаку. Ці залишки проливають світло на тогочасну інфраструктуру Стеблева.
 

Другий день зйомок у Стеблеві пройшов на кутку Раківка, де відтворювався інтер’єр хати тогочасної епохи. Митці фільму працювали над образом Нимидори.
 


Інформацію підготував Андрій Хаврусь,

завідувач літературно-меморіального музею І.С.Нечуя-Левицького

Галерея

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .