Сонце і прохолода пануватимуть на Черкащині цими вихідними
Загроза заморозків залишається

Перша декада травня закінчилася квітневою прохолодою. Травень з квітнем ніби помінялися місцями: перед цим потужним похолоданням на висоті 5-6 км над нашим регіоном було 20° морозу, а наразі 30° морозу! І цей холод засів надовго. Не те що спеки, навіть помірного тепла до третьої декади травня не чекаємо.

В атмосфері над Черкащиною продовжує домінувати північний процес, наполягають фахівці Черкаського обласного центру з гідрометеорології. Минулої ночі температура повітря знизилася до 1-3° тепла. Заморозки на поверхні ґрунту інтенсивністю 0-1° фіксували лише метеостанції Золотоноша та Сміла. На жаль, загроза заморозків на поверхні ґрунту ще є.

У суботу, 11 травня, малоактивні атмосферні фронти циклону «Гуля» проявлять себе збільшенням хмарності, вдень грозовим дощем та короткочасним підвищенням температури: вночі 4-9° тепла, вдень 14-19°.

У неділю, 12 травня, скандинавський циклон, наповнений полярним холодом, формуватиме сонячну суху з квітневими температурами погоду: вночі 2-7º тепла, вдень всього 9-14º.

Новий робочий тиждень пролонгує сонячну, прохолодну з окремими короткочасними дощами погоду. Температура вночі 1-6º тепла, вдень 11-16º. 14-15 травня на ґрунті, у понижених формах рельєфу можливі заморозки 0-5°.

АГРОНОВИНИ. Наразі зволоження як орного, так і метрового шару ґрунту більше середніх багаторічних значень. Зниження температурного режиму призвело лише до незначного уповільнення розвитку усіх сільськогосподарських культур. Однак, за рахунок попереднього рекордного накопиченого тепла, зберігається випередження у розвитку ранніх хлібів на 2 тижні і більше. Окремі метеостанції фіксують надзвичайно раннє колосіння озимини  8 травня (норма  кінець травня). Стан посівів всіх культур добрий.

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .