Найвищі, найбільші, наймістичніші місця Черкащини
Такі об'єкти варто побачити на власні очі

Про неабиякий туристичний потенціал Черкащини свідчить своєрідний рейтинг її природних та архітектурних рекордів, зібраний черкаськими науковцям — географами, краєзнавцями, істориками. То яке ж на Черкащині найвище село? Найбільший острів? Найгустіший ліс?

Про це інформує zmi.ck.ua

Часто-густо навіть ті з нас, хто добре розуміється на географії світу й України, заледве зможуть відповісти на ці запитання. Заповнити деякі прогалини у наших знаннях допоможе ця маленька «енциклопедія», яку пропонують черкащанам та гостям Черкащини управління культури і туризму облдержадміністрації, Черкаський обласний краєзнавчий музей та відомий черкаський історик та археолог Михайло Сиволап.

Найвище село — Трахтемирів

Найвище село над рівнем Дніпра — Трахтемирів, розташоване на Канівських горах. Біля населеного пункту розкинувся Трахтемирівський заповідник. Крім того, село славиться криницею, яка має цілющі властивості. Подейкують, якщо жінка, котра не може завагітніти, нап’ється води з джерела, то обов’язково народить. А одне з найвищих сіл над рівнем моря на Черкащині — Велика Севастянівка (Христинівський район, висота 273 м). Найвища точка області розташована на висоті 275 метрів над рівнем моря поблизу Монастирища.

Найглибший каньйон — Буцький

На території Маньківського району у селищі Буки розташований найбільший природний скелястий каньйон Черкащини — Буцький. Він являє собою оригінальний скелястий берег річки Гірський Тікич з виступами сірого граніту заввишки близько 30 метрів. Тікич протікає по території п’яти сіл Маньківського району, але лише в Буках він «гірський». З травня 1975 року цей об’єкт — державна комплексна пам’ятка природи місцевого значення.

Найбільший острів — Круглик

Острів Круглик, або Шелест розташований на старому руслі Дніпра нижче Канева. На цій території, за легендами, в часи козацтва була січ, де молодих хлопців навчали бойової справи. А у Велику Вітчизняну війну тут існувала секретна переправа.

Найгустіший ліс — Холодноярський

Холодноярський ліс, який тягнеться Чигиринським, Кам’янським та Смілянським районом, а також невеликою частиною Кіровоградської області. Його називають пралісом, адже там ростуть дерева, вік яких сягає тисячі років. У балках та ярах протікають 150 джерел, струмків та річечок. Загальна довжина балок-ярів орієнтовно становить 250 км. У Холодноярських лісах збереглися височенні земляні вали (довжина валів сягає понад 60 км), а також руїни підземних церков і печер.

Найпустельніше місце — Ірдинське болото

Ірдинське болото, яке лежить на території Черкаського і Смілянського районів. Болото Ірдинь займає старе русло Дніпра, яке річка залишила після відступу льодовика через зменшення кількості води. Місцина майже не заселена людьми. До найглухіших місць також можна віднести Трахтемирівські висоти у Канівському районі.

Наймістичніший об’єкт

Існує тісний зв’язок між селом Прохорівка Канівського району і творчістю Миколи Гоголя. «Вій» писався з натури, у творі йдеться саме про Прохорівку. Саме тут Гоголь почув від місцевих оповідь про панночку-відьму, яка нібито ще за козацьких часів жила в селі. На сільському кладовищі стоїть великий чорний валун. Є версія, що тут і похована та сама панночка. Більше того, церква, в якій за сюжетом “Вія” Хома малював магічне коло, проіснувала аж до 1943 року. Кажуть, що храм було збудовано із залишків козацьких чайок, які неодноразово брали участь у боях. А святі у церкві були намальовані з оселедцями.

Найдревніший храм — у Каневі

Будівництво собору на честь Успіння Божої Матері датується 1144 роком — найстарша пам’ятка духовної архітектури Черкащини. Вона височіє у Каневі. Як кажуть, церкву побудували при печерному монастирі, де усамітнювалися для молитви аскети. Спочатку храм мав назву Георгіївський (Юр’ївський), пізніше його перейменували. У травні 1861-го в стінах Успенського собору перебувала труна з тілом Тараса Шевченка, якого перевозили з Петербурга на перепоховання до Канева.

Найвеличніші замки

Мисливський замок Наришкіних-Шувалових у Тальному збудований за прикладом французьких мисливських замків епохи Ренесансу, він оточений зарослим англійським парком. Замок Даховських у Монастирищі зведено у неоготичному стилі з червоної цегли власного виробництва (на цегляному заводі Даховських), він нагадує англійський середньовічний замок. Колишній палац князів Лопухіних-Демидових у Корсуні-Шевченківському — один із найкращих палаців та садово-паркових комплексів України в стилі романтизму.

Найбільші озера

Нині найбільшими озерами Черкащини можна назвати озеро Охматів на межі Маньківського та Жашківського районів та озеро Конела у Жашківському районі. Втім, загалом в області нині поширені переважно ставки та кар’єри. За часів Радянської влади більшість озер висушили. У давнину на Черкащині було чимале озеро Нечаївський Піт (неподалік від села Нечаївка Черкаського району) та Біле озеро в Білозір’ї (Черкаський район).

 

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .