Містян запрошують обговорити майбутнє кінотеатру «Україна»
Кінотеатру потрібні зміни

У Черкасах є кінотеатр «Україна» – комунальне підприємство, яке вже довгий час збиткове.

«Питання роботи комунального підприємства «Кінотеатр «Україна» вчергове порушено у цьому році, як це робилось і багато разів раніше з «завидною» регулярністю. Очевидно, що воно вже перезріло та навіть набило оскомину містянам. Справді зміни потрібні, і не косметичні, а серйозні і грунтовні. 

В тому, що місту потрібен такий кінотеатр, як комунальний заклад, я не сумніваюсь. Про це говорять результати нашої роботи – ріст кількості глядачів з 15,4 тис. у 2015 році до 45,9 тис. у 2018, велика кількість різноманітних безкоштовних заходів, в яких тільки у минулому році прийняли участь близько 10 тисяч жителів міста, тісна співпраця з школами та ВНЗ і багато чого іншого. Найважливішою у нашій роботі є соціальна складова.

Своє завдання ми бачимо також у популяризації українського кіно, яке, на жаль, не завжди є касовим, але піднімає надзвичайно важливі теми, які потрібно показувати нашим дітям, як і всім українцям для розуміння самих себе. Ось буквально на цьому тижні відбулися два успішні покази українських фільмів («Крути 1918» та «Чорний козак»), де у заповненому залі кінотеатру на 658 місць глядачі спілкувалися з режисерами обох фільмів, актрисою Надією Коверською, задавали безліч питань. Є запит громади на такі заходи! Будемо продовжувати цю роботу.
Діяльність кінотеатру щільно «вмонтовано» в Програму розвитку культури міста, саме тому він і отримує фінансову підтримку, як, до речі, і всі інші комунальні заклади, громадські організації і в галузі культури і в інших галузях.
Та зміни потрібні без сумніву. Необхідно іти в ногу з вимогами часу. Потрібна цікава концепція розвитку кінотеатру, як відкритого громадського простору. Проблема ефективного використання подібних будівель, і кінотеатрів конкретно, існує чи не в кожному обласному центрі України. Маємо приклади як цікаві, так і неприйнятні. Ось у місті Хмельницький вже є серйозні напрацювання. З ними можна ознайомитись тут https://khm.gov.ua/…/koncepciya-rozvytku-kinoteatru-im-t-sh….

Запрошую громаду міста до обговорення про те, що б ми хотіли бачити в будівлі кінотеатру поряд із кіно, бо і можливостей і витрат на їх реалізацію потрібно буде немало.

Я впевнена також, що подібні перетворення необхідно проводити лише за погодженням із громадою – власником цього майна і саме тому пропоную використати кінотеатр, як майданчик для зустрічей з активістами цих обговорень. До слова, я вже маю попередні домовленості про можливість поділитися досвідом проекту реконструкції кінотеатру у Хмельницькому з його авторами. Напрацювавши цікавий матеріал та погодивши його з громадою міста - надамо на розгляд міської ради.

Пропоную долучитись до обговорення та внесення пропозицій за ел. адресою conceptukraina@gmail.com та на нашій сторінці у Фейсбук», – звертається до громади міста директор закладу Валентина Слуцька.

«Громадська організація «Центр UA» пропонує провести 25 лютого публічну консультацію з цього питання.
Протягом найближчих днів ми визначимося з форматом, а поки чекаю від усіх зацікавлених ідеї та пропозиції», - йдеться у дописі на ФБ Сергія Пасічника.

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .