Микола Дубовий - Випуск 16 «По здоров'я»
Нариси про життя відомого черкаського журналіста Миколи Дубового

На дверях давно немає замка, тож без перешкод потрапляю всередину. Сам не знаю, для чого. Просто з цікавості. Мимохіть згадую, як дитиною ходив сюди по аскорбінку за 6 копійок, і попри батьківське: «Багато не їж, бо обкидає прищами!», до вечора непомітно для себе з'їдав десяток тієї смакоти, а тебе так і не обкидало нічим. Та що там аскорбінка! Однокласниця Ольга пертусин пляшечками випивала, ревіт жменями їла і хоч би що!

У селі ФАП називали лікарнею, а фельдшерку  лікаршею. Деякі бабусі приходили сюди задовго до прийому. Щоб погомоніти, обговорить «послєдні новості», побідкатись, кому що найбільше болить і «як уже замучило давлєніє!»

Баба Пріська поволеньки йде із зігнутою в лікті рукою  це їй внутрішньовенно щось вкололи. Запишавшись, довго сидить на стільчику.
 Розгинай вже ту руку!  не втримується гостра на язик Ковальчучка.

 Бо й заснеш отут!

 Еге, яка розумна! У мене вени збиті геть, розігну, кров ше зацибинить!

Вкотре змірявши тиск, виходить від медички баба Лозянка. І, ледь переступивши поріг, повертається назад:

 Надю, а завтра ти будеш?

 Вп'єть прийдеш давлєніє мірять?!  піддіває її Ковальчучка. Взагалі-то з Лозянкою вони подруги, але оце вкотре за щось «поспорились, чуть не до ножа!».
 Чи тобі не однаково?! Сама щодня сюди біжиш, аж перечіпаєшся!
 Так, молодиці, ану не лайтесь мені тут,  озивається фельдшерка, Надя Іванівна.  Завтра буду, приходьте! А з неділі повинні лікарі з району приїхать, проводитимуть профогляд.

...У фанерній шафі, де колись зберігались ліки, знаходжу старі зошити обліку хворих, викликів, щеплень, які дбайливо вели наші сільські медики. На моїй пам'яті їх було семеро. Найдовше трудилась Ніна Петрівна. Вона мешкала поруч, знала всіх односельців і по змозі допомагала людям майже все своє життя. А прожила понад 90 років.

...У приймальному передпокої ще лишились стільці, на підвіконні  телефонний апарат, в іншій кімнаті  ноші і навіть гінекологічне крісло. Стіни міцно увібрали запах якихось препаратів, але «по здоров'я», як казали в селі, сюди вже ніхто не прийде.

Теги:

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .