М'які морози і боязке сонце формуватимуть погоду на Черкащині
Екстремальні значення атмосферного тиску

Після аномального тепла погода на Черкащині змінилася. Температурний фон входить у кліматичну норму, тож фінальний тиждень січня відзначиться м'якими морозами з температурою вночі 1-6º, вдень близько 0º. На дорогах та тротуарах ожеледиця.

Таку погоду прогнозують синоптики Черкаського обласного гідрометцентру.

Оскільки циклони з активними атмосферними фронтами знаходяться далеко від нашого регіону: один над центральним Середземномор’ям, другий у північних широтах, на поточному тижні атмосферні процеси мляві  з мінімальною ймовірністю опадів та надією на боязке сонце, переважатиме хмарна, часто з туманами погода.

Атмосферний тиск на початку тижня буде найвищим – 768 мм. рт. ст., і лише з четверга розпочне плавно знижуватися. У такій ситуації Черкащина віртуально опуститься на дно 200-метрової впадини. Такі екстремальні значення атмосферного тиску можуть негативно вплинути на метеозалежних людей. Будьте уважні до свого самопочуття та бережіть себе!

За попередніми розрахунками, зміни атмосферної циркуляції чекаємо у найближчі вихідні. 

АГРОНОВИНИ. З початку зими через відсутність низьких температур та льодової кірки загрози для перезимівлі зимуючих культур не створювалося. За рахунок двох потужних хвиль тепла січня, покращився фазовий розвиток озимини: якщо перед входом у зиму основна фаза розвитку була «сходи», то на 20 січня – «3-й листок». Стан посівів добрий. За такої погоди морозостійкість у рослин, яка на середину зими в звичайні роки досягає найвищих значень, залишається низькою. Подальший стан посівів буде залежати від температурного режиму, наявності і величини снігового покриву. Одночасно тепла зима є дуже позитивною для розвитку хвороб та шкідників, що збільшить витрати фермерів на обробку.

Через малосніжжя та значний дефіцит опадів з початку січня умови для формування вологозапасів грунту на початок весни малосприятливі.

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .