«Літні морози» оминули Черкащину: буде сонячно, але прохолодно
Для овочів це несприятливо

П’ятниця, 2 червня, відзначилася першими спекотними 30º! Проте вже у суботу холодний атмосферний фронт, який розчарував дощами кількістю 2-3 мм, відкрив доступ холоду. За добу середні добові температури знизилися на 5-6º, із липневих 20-22º відкинув нас у середину травня.

Ніч 4 червня видалася нетипово холодною для деяких територій заходу та півночі України – спостерігалися «літні морози». На висоті 2 см від поверхні грунту зафіксовано 1-5º морозу, а у Сумській області 0,2º морозу було навіть у повітрі. На Черкащині до заморозків не дійшло, стовпчики термометрів фіксували 5-6º тепла, запевняють у Черкаському обласному гідрометцентрі.

Така температура несприятлива для теплолюбних рослин: огірків, кабачків, розсади томатів та перцю. Для їхнього доброго розвитку потрібні вище +12º. Якщо температура опускається до +10º, зупиняється їх ріст, а при +5º зростає ризик розвитку хвороб.

Надходження холоду вже припинилося, тому денні та нічні температури на Черкащині поступово зростатимуть до більш комфортних літніх значень.

Головним диригентом у формуванні погоди найближчих 10 днів буде поле підвищеного тиску, тому переважатиме спокійна та сонячна погода. Температура вночі 11-16º, вдень 23-28º. Температура води у Дніпрі 20º. Дощів, на жаль, не прогнозуємо, тому грунтова засуха вже на порозі.

Ситуація з пожежною небезпекою невтішна. В екосистемах області переважає надзвичайна 5 класу пожежна небезпека. Дотримуйтеся правил пожежної безпеки та проявляйте обережність у поводженні з вогнем у приватному житловому секторі, а також перебуваючи у лісових масивах на відкритих територіях та біля торфовищ.

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .