Черкащанам обіцяють травневу погоду в останні дні березня
Природа забуяє

У січні 2024 спостерігалася 18-денна метеорологічна зима: з морозами 17-18º та снігом 2-7 см. Рекордно теплий лютий посів почесне перше місце на температурному кліматичному п'єдесталі. Такий собі «квітневий лютий». А березень зміг стати найбільш дощовим в історії метеорологічних спостережень. Ось такі погодні рекорди року зафіксували фахівці Черкаського обласного центру з гідрометеорології.

На черзі квітень, чого чекати від нього?

Попереду велике потепління. Температури кінця березня – початку квітня приблизно на місяць випереджатимуть календар. Травнева погода на межі перших двох місяців весни буде пов'язана з надходженням у наш регіон дуже теплого повітря з південних широт.

Сьогодні, 29 березня, у другій половині дня атмосферний фронт проявить себе дощем, чекаємо перші весняні грози. Грози наприкінці березня – явище вкрай рідкісне. Проте пам’ятаємо, що ранні грози символізують початок конвективних процесів в атмосфері, а це вірна ознака літнього тепла.

В останні дні березня та 1 квітня погода буде сухою, сонячною та аномально теплою. Температура вночі 6-11º тепла, вдень 19-24º тепла. Радимо не втрачати погожі дні для проведення різноманітних весняних робіт.

У вівторок, 2 квітня лише вдень короткочасний дощ. Температура вночі 7-12º, вдень 18-23º.

У середу, 3 квітня короткочасний дощ. Температура вночі 4-9º тепла, вдень 11-16º.

4-8 квітня сухо. Температура підвищиться: вночі від 2-7º до 7-12º тепла, вдень від 12-17° до 18-23° тепла.

АГРОНОВИНИ. Зі сплеском тепла природа забуяє. Адже дощі, що пройшли у березні, добре напоїли землю вологою і наразі вологозапаси у метровому шарі грунту на сході області найвищі, на заході одні з найвищих за всю історію агроспостережень.

З підвищенням температури добре й прогріється грунт, а його температура дозволятиме сіяти всі культури. Проте слід пам’ятати, що заморозки за кліматом до середини квітня явище звичайне, а останні в ранні весни ще бувають і у першій декаді травня. Травневий фон температур спровокує і ранній початок цвітіння плодових, з 7 квітня очікується цвітіння абрикос, у затишних місцях навіть раніше, із середини місяця вишень, груш та слив. А з 24 квітня – яблунь. Це на 1-1,5 тижні раніше звичайного. Умови для запилення будуть сприятливими, а чи будемо з врожаєм залежатиме від заморозків.

 

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .