Анатолій Бондаренко зустрівся  із моряками тральщика Черкаси
Члени екіпажу тральщика «Черкаси» розповіли про те, як трималась команда під час анексії Криму

«Воїни світла». Члени екіпажу тральщика «Черкаси» на зустрічі із міським головою Анатолієм Бондаренком розповіли про події шестирічної давнини. Як трималися перед «зеленими чоловічками», що анексували Крим, і як покидала судно частина команди, що перейшла на сторону Росії. Обговорювали й художній фільм, який частково описує історію тральщика під час окупації півострова. Про зраду серед своїх і відданість Батьківщині у кіно та реальному житті – дивіться далі.

Команда вже легендарного тральщика прибула у місто, зокрема, й для того, аби зустрітися із міськими керманичами. У цей же день запланована прем’єра фільму «Черкаси».

У стрічці розповідається про події, що сталися 2014го, у центрі уваги яких – екіпаж судна. Як трималися протягом трьох тижнів у затоці Донузлав в оточенні окупантів, розповідає командир флотилії Юрій Федаш. Ударом для всієї команди став перехід командувача ВМС України Дениса Березовського на бік Росії.

Приймати рішення стосовно долі команди та тральщика вирішив на той час командир другого рангу Юрій Федаш. Маскуючись під журналістів, члени екіпажу сходили на берег Новоозерного та фотографували місцевість, щоб потім розробити план виходу корабля. Інформацію, яку передавали вищому керівництву, «зливали» окупантам. За лічені години місця ймовірного прориву в нейтральні води затоплювали суднами.

Таких спроб передати інформацію про можливі варіанти прориву тральщика було декілька. Кожна провалювалась. Коли командування екіпажем зрозуміло, що ситуація загострюється, всіх його членів поставили перед вибором: лишатись вірним присязі України або ж перейти на бік Росії.

Пізніше команду покинули ще троє, з часом українських моряків на тральщику лишилось 35. Вони протрималися до останнього, лише механіка не вистояла. 25 березня російські військові штурмом узяли судно, а членів екіпажу відправили на материкову Україну. В однойменній стрічці є й реальні факти, проте більше художнього задуму. Наприклад, випадок, в якому члени екіпажу переспівують «Воїнів світла», насправді стався на кораблі «Костянтин Ольшанський. Проте творці картини вирішили приписати її «Черкасам». Для музичного бунту моряки тральщика, кажуть, обрали б іншу пісню.

 

Теги:

#місто

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .