Аномально теплий листопад може стати несприятливим для озимих культур
Озимі продовжують вегетувати через тепло

Незвичайно тепла як для листопада погода неоднозначно впливає на сільгоспкультури, констатують у Черкаському обласному центрі з гідрометеорології. Адже повинна проходити підготовка культур до зимівлі: плодові скидають листя, зелене гілля змінює колір, у трав, озимини та дерев накопичуються цукри і відбувається перша фаза загартування. Але за такої аномалії тепла, ніяких натяків на ці процеси не відбувається. Озимина активно вегетує, проте основна фаза розвитку на полях області – сходи. Шанси розкущитися є на невеликих площах засіяних в кінці вересня, де не було засухи.

Одночасно на цих площах, засіяних в оптимальні строки, є всі умови для переростання посівів. А перерослі, як і слабо розвинені, однаково вразливі до несприятливих умов зими в разі їх виникнення. Для плодових, які почали скидати листя, повернення аномального тепла – це стрес. Деякі з них таку зміну сприймають як початок вегетації і найбільш сильні бруньки розквітають. Як правило, це стосується яблуні, каштанів, бузку, вишні і навіть магнолії.

Дуже корисними є дощі, адже їх випало не так багато і основна волога, від якої залежить врожай майбутнього року, знаходиться у верхніх шарах грунту.

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .