Завдяки аномальному теплу стан озимини значно покращився, - синоптики
Аби не вдарили морози

М’яикй характер зими є ніби компенсацією погоди за стан озимини на кінець осені. Адже в нас в області він був найгірший в Україні. Дуже тепла погода в другій половині грудня та опади, хоч і не великі та часті, відсутність випаровування, дали можливість не тільки покращити зволоження поки лише верхніх шарів грунту та навіть вегетувати посівам. З’явились додаткові сходи і стан посівів відчутно покращився – зникла значна зрідженість та плямистість.
 

Наразі, за відсутності ростових процесів, зміна денних «плюсів» на нічні «мінуси», дає змогу рослинам одержати додаткове загартування. Тобто, у рослинах триває накопичення цукрів та інших корисних речовин, які допоможуть їм пережити можливі наступні несприятливі погодні умови. Найбільшу загрозу для озимих становлять сильні морози за недостатнього снігового покриву та різкі коливання температури.

Про це повідомив Черкаський обласний гідрометцентр.
 

Така тепла перша половина зими не є винятком для Черкащини і в останнє спостерігалася у 2017-2018 рр., а найбільш тепло було у 1960-61. В такі роки у 2-й половині зими середній температурний фон був від’ємний, а найбільш морозним був кінець січня та лютого, а в окремі роки навіть початок березня.
В роки теплих зим досить важливим є не тільки ранньовесняне підживлення, а й вчасна обробка посівів від хвороб та шкідників, умови для яких досить сприятливі.

За прогнозом, у найближчі 10 діб на Черкащині утримається тепла з дефіцитом опадів погода. Найбільш тепло і сухо буде всередині січня, коли денні температури досягатимуть 4-6º тепла , вночі буде 0-2º морозу. Лише у 20-х числах січня розпочнеться помірне похолодання (впродовж доби 2-4º морозу) та опади у вигляді снігу.

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .