Віталій Скоцик: «У наступного Президента буде 6-8 місяців, щоб показати результат»  
У Віталія Скоцика є готові рішення і надійна команда

Як повернути додому мільйони українців-заробітчан? Як вирішити земельне питання в інтересах усього народу? Чи потрібні Україні органи влади в нинішньому вигляді? Про все це розповів кандидат на посаду Президента України Віталій Скоцик, представляючи свою програму на Черкащині.

Свою участь у виборах Віталій Скоцик називає чітко обґрунтованою і добре підготовленою: цьому передували шість років наполегливої роботи, протягом яких він формував команду і напрацьовував ті зміни, які потрібно втілити в країні.

На його думку, для всіх змін – досить непростих і болючих – у Президента є зовсім небагато часу.

– Кредит довіри суспільства новому Президенту становить 6-8 місяців. Після цього, якщо народ не бачить реальних справ, довіра швидко знижується, і впровадити навіть найкращі ініціативи стає набагато важче, – говорить Віталій Євстафійович. 

Він упевнений, що сам цілком може вкластися в ці стислі терміни. Цікаво, що, на відміну від більшості кандидатів, у Віталія Скоцика є план перезавантаження всієї системи управління держави. 

Як зробити державу ефективною?

На його думку, Україна має стати парламентською республікою. У повноваженнях Президента залишаться лише зовнішня політика, безпека держави та роль гаранта Конституції. Тому вертикаль державних адміністрацій на місцях має бути скасована. Натомість будуть працювати місцеві ради та їхні виконавчі комітети.

Скорочено буде також і парламент. Нижня його палата налічуватиме не більше 125 депутатів (з розрахунку 1 представник від 4 районів), верхня – 80 сенаторів. Верхня палата ділитиметься на 4 підпалати: раду старійшин, економічну підпалату, підпалату територій та наукову думу. 

У такий спосіб Віталій Скоцик сподівається не просто скоротити чиновницький апарат державної влади. 

– Таким чином ми впровадимо те народовладдя, яке вже частково ми бачимо на місцях завдяки децентралізації і утворенню ОТГ, - каже він.

Окремий акцент у його плані дій – безпека кожного. Слід внести зміни до ухваленого торік Закону «Про національну безпеку», де відсутня стаття про безпеку громадянина, зокрема і про захист від свавілля з боку держави. 

Новий Президент має за дуже короткий термін відновити стосунки з усіма західними сусідами, які, на думку пана Скоцика, нині абсолютно зруйновані. 

І нарешті, Президент України має бути справжнім гарантом Конституції і повертати закони, які не відповідають духу Основного Закону, до палат парламенту або до Конституційного Суду – для доопрацювання або ж скасування. Нинішній Президент цього не робить, говорить Віталій Скоцик. 

Є у Віталія Скоцика і свій план щодо припинення війни. Він вважає, що «мінські домовленості» не працюють, і вихід тільки втому, щоб за стіл переговорів посадити чотири країни – ті самі, котрі підписували Будапештський меморандум: Велику Британію, США, Росію та Україну. При цьому буде абсолютно необхідна допомога миротворчих сил ООН та кропітка робота з нашими людьми, що залишились на окупованих територіях і протягом 5 років перебувають під впливом російської пропаганди. 

Ситуація з Кримом, за словами пана Скоцика, набагато складніша і потребуватиме окремих рішень, адже тут країна-агресор діє «в кращих традиціях» Радянського Союзу, заміщуючи протягом 5 років окупації корінне населення переселенцями з Росії – в основному відставними офіцерами силових структур.

Отже, замість популістських гасел, типу дешевого газу, пан Скоцик пропонує радикальні зміни – непрості, проте реальні кроки, які змусять перезапустити державний механізм.

Земля, що працює на країну

Одним із найважливіших кроків він бачить земельну реформу, бо землю вважає основою української економіки.

– Що зараз може зробити власник земельного паю? Або здати його в оренду, або ж обробляти самому. Але людина повинна мати право продати свій пай. Проте важливо, щоб це відбувалося без спекуляцій та без скуповування української землі іноземцями й олігархами. Земельна реформа має відбутися в інтересах усього народу. Тому в моєму баченні продати пай людина може виключно місцевій громаді. Громада, в свою чергу, матиме право продати його іншому громадянину, виходячи з власних інтересів – таким чином, будуть враховуватись не особисті інтереси покупця-продавця, а усіх жителів громади, - вважає політик.

За його розрахунками, середня вартість гектара землі в Україні – три тисячі доларів. Середній розмір паю – близько 4 гектарів. Таким чином будуть дотримані інтереси продавця земельного паю, адже він отримає на руки не менше 12 тисяч доларів, а це достатня сума. Для цього буде створений Земельний банк. Крім того, потрібно розпаювати досі нерозпайовані землі – таких в Україні налічується близько 4 млн гектарів, причому врахувати не лише селян. А й працівників соціальної сфери села, освітян та медиків.

–Така земельна реформа – це той інструмент, що швидко змінить рівень життя селян, а в подальшому – дасть потужний поштовх усій економіці України, - переконаний Скоцик.

Яка зарплата стримає людей від еміграції?

Одним із головних завдань влади Віталій Скоцик вважає стримування міграції працездатного населення з України. Щоб українці не виїздили за кордон на заробітки, мінімальна зарплата в Україні має дорівнювати рівню Польщі – а це близько 16 000 грн. на місяць. 

Робочі місця з гідною платнею можна створити за рахунок розвитку переробної галузі, яка вироблятиме готову продукцію з української сировини. 

Він вважає також, що потрібно націоналізувати стратегічні ресурси і галузі – надра, газ, електроенергію, воду, а не дозволяти кільком олігархам збагачуватись, перепродаючи народу його ж (згідно з Конституцією) багатства за захмарними цінами. 

Він бачить вирішення проблеми комунальних тарифів у збільшенні мінімалки та зниженні тарифу до економічно обґрунтованих значень саме завдяки націоналізації надр. 

– Я маю підготовлену стратегію дій і готові рішення. Я маю команду, яка протягом одного-двох місяців зможе закрити усі посади у комітетах Верховної Ради та Кабміні і почне реально працювати на інтереси українського суспільства. У найкоротші терміни ми розпочнемо процес незворотніх змін у державі, щоб український народ жив заможно, вільно і був захищений, – впевнений Віталій Скоцик. 

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .