Дніпропетровське товариство сплатить до бюджету Черкаської області майже 200 тис грн
Ціну на газ для навчального закладу незаконно збільшили на 242,5%

Господарський суд Дніпропетровської області задовольнив позовну заяву Черкаської обласної прокуратури в інтересах Черкаської обласної ради до товариства з обмеженою відповідальністю про стягнення до бюджету майже 200 тис. грн, сплачених за недійсними додатковими угодами про збільшення ціни на газ для навчального закладу.

Так, за результатами проведення у 2021 році торгів навчальний заклад фахової передвищої освіти міста Корсунь-Шевченківський уклав з одним із товариств Дніпропетровщини договір про закупівлю вказаного енергоносія за бюджетні кошти.

У подальшому між замовником та постачальником були укладені 14 додаткових угод, згідно з якими вартість за одиницю блакитного палива щоразу збільшувалася на 10 %.

Унаслідок цього ціна за одиницю товару зросла на 242,5%, тобто з 5400 грн до 18,5 тис грн, а обсяг товару зменшився більш ніж удвічі.

Остаточна вартість за енергоносій стала вищою за ті пропозиції, які пропонували інші учасники торгів.

Як пояснила пресслужба Черкаської обласної прокуратури, суб’єкт господарювання неправомірно ініціював перед закладом освіти питання укладення додаткових угод, оскільки коливання ціни за товар на ринку під час укладення додаткових угод не підтверджено, а на період поставки основної частини товару ціна на ринку на природній газ взагалі знизилася.

Отже, сторонами безпідставно були змінені істотні умови договору.

Реагуючи на вказані порушення, обласна прокуратура звернулася з позовом до суду та наполягала визнати недійсними додаткові угоди про збільшення вартості товару та стягнути з постачальника надмірно сплачені бюджетні кошти.

Суд визнав доводи прокуратури обґрунтованими та зобов’язав суб’єкт господарювання сплатити до бюджету незаконно отримані кошти у розмірі майже 200 тисяч гривень.

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .