Агрометеорологи прогнозують Черкащині гарний врожай озимих культур
Перезимівля була вдалою

Цього річна перезиівля озимини хвилювала аграріїв як ніколи. Адже більше 80% засіяних площ увійшли в зиму у початкових фазах розвитку і їхній стан на початок весни був у значній залежності від умов зими. Причина  перезволоження грунту, яке затримало не тільки осінню сівбу, а й звільнення площ від попередників.

Зима 2022-2023, яка майже закінчилася, виявилася цілком сприятливою для озимих культур, запевняють фахівці Черкаського обласного гідрометцентру.

Ризиків для їх пошкодження  а це сильні морози та льодова кірка — не було. Січневе аномальне тепло навіть дало можливість покращити фазовий розвиток та кореневу систему. Не виявили загиблих рослин і агрометеорологи області після відрощування зразків, взятих на тестових полях господарств.

Водночас для аграріїв актуальним є питання вологозапасів грунту на початок весни. Адже це вологоресурси майбутнього врожаю. Не дивлячись на малосніжний характер зими та значний дефіцит опадів у січні-лютому, умови для формування вологозапасів були добрими. Цьому сприяли достатня насиченість грунту вологою на кінець осені, надмірна кількість опадів у листопаді, грудні та слабко мерзлий або ж талий грунт, які сприяли подальшому просочуванню вологи.

За агрометеорологічними розрахунками, перспектива для майбутнього врожаю озимих культур складається добра. Прогнозується, що площа загибелі не перевищить 5 %, що в рамках природного фону, а запаси вологи очікуються повсюди в межах норми — 135-200 мм.

Збереження потенціалу майбутнього врожаю озимини у великій мірі буде залежати від проведення підживлення та обробки посівів проти хвороб та шкідників, які є наслідками теплої зими.

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .