Зима на Черкащину так і не прийшла. І не прийде
На Черкащині утримується режим ранньої весни

Зима лише на календарі, а температурний фон більше відповідає березневій кліматичній нормі. А виною всьому рідкісна активність Атлантики. І в найближчий час, погода не змінить свій характер.
15 лютого «Стрітення», яке вважається в нашому кліматі «переломом зими», коли зима вже втрачає свої основні сили, хоча до середини березня ще може неодноразово повертатися. У цьому році зима так іне наступила, на Черкащині утримується режим ранньої весни, коли середньодобові температури вище 0º.

Агроновини. Незважаючи на аномально теплу погоду, помітної вегетації на посівах не спостерігається. Важливо, що останніми днями на Черкащині пройшли продуктивні опади, які поповнили вологозапаси у грунті.
За результатами зимового визначення вологозапасів видно, що волога зосереджена у півметровому шарі грунту, а в метровому шарі їхні значення найнижчі за останні 30 років. Тобто, в разі дефіциту опадів весною, цілком можливий початок ранньої засухи.
Наразі головне для аграріїв використати періоди нічних морозів для підживлення озимини по мерзлоталому грунту, адже перезимівля відбувалася в умовах унікальної зими з позитивними температурами повітря, які виснажували рослини. Фішкою року залишаються надзвичайно сприятливі умови для шкідників і хвороб с/г культур, а з потеплінням і для їхнього розвитку та поширення.

Про це розповів начальник Чераського обласного гідрометецентру Віталій Постригань
 

За пронозом, гребінь антициклону з південного-сходу утримає погожу погоду в нашому регіоні у вихідні. Істотних опадів не чекаємо. З південними вітрами продовжуватиме надходити прогріте атлантичне повітря. Температура вночі близько 0º, а вдень повітря прогріватиметься до 4-9º тепла. У неділю погодну ідилію підкреслять сонячні прояснення.
Суттєвих змін у погоді наступного тижня не прогнозується.

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .