Жашківська ОТГ планує збудувати сміттєсортувальну лінію
Також тут думають над спорудженням спортивного комплексу

Жашківська міська об’єднана громада створена ледь більше року тому – проте,   тут амбітно працюють над її розвитком. Наразі в ОТГ шукають можливість збудувати лінію із сортування відходів, що має розвантажити міський полігон на 60%. Сьогодні у громаді уже запроваджується сортування сміття. Було придбано 280 контейнерів для роздільного збору відходів та сучасний сміттєвоз. Відсортовані відходи, передбачається, здаватимуться підприємствам на вторинну переробку.

У перспективі розглядається також і можливість будівництва спортивного комплексу, який суттєво доповнить спортивну інфраструктуру громади. Сьогодні у Жашкові діє кілька спортивних осередків (боксерські клуби, фітнес-центр) та Дитячо-юнацький клуб фізичної підготовки - доволі потужний. Оскільки в громаді зосереджено увагу на розвитку не лише на дитячого, а й дорослого спорту, ДЮКФП став основною тренувальною базою спортсменів усіх вікових категорій (від 5 до 70 років).

Як сьогодні живе Жашківська громада – одна із небагатьох міських об’єднаних громад Черкащини? Як розповідає голова громади Ігор Цибровський, до комунальної власності Жашківської ОТГ перейшло аж 17 бюджетних установ,  7 із яких – заклади загальної середньої освіти, 8 дитсадків та 2 позашкільних навчальних заклади. Міська рада не пішла на кардинальні і непопулярні кроки скоротити їх та оптимізувати, навпаки – зосередилася на організації якісних освітніх послуг. До цього навчального року, в усіх закладах освіти громада провела поточні та капітальні ремонти, закупила меблі та навчальні матеріали (від дидактичних матеріалів до інтерактивних дошок, ноутбуків і лінгафонного кабінету).

На сесії міської ради,  було прийнято рішення відмовитись від  послуг роздрібно-виробничого підприємства ресторанного господарства і самостійно забезпечувати школярів і дошкільнят гарячим харчуванням. Було  виділено кошти на придбання кухонного інвентаря, теплового та холодильного обладнання для харчоблоків. Як результат – це дозволило не лише покращити якість харчування, але й здешевити його (із 18,50 до 16,50 гривень), посилити контроль за якістю продуктів і використанням енергоносіїв. Окрім того, у школах ОТГ тепер харчується вдвічі більше дітей: до цього навчального року – 686 школярів,  нині – 1229.

Не менш важливий аспект у системі освіти громади – організація довозу дітей до шкіл і дитсадків. У закладах освіти міста Жашків навчається 2030 учнів та 721 дошкільня. Із них  67 дітей – із довколишніх сіл (30 дітей  із Тихого Хутора, 37  із Вільшанки та Марійки). До місця навчання у Жашкові їх доставляють шкільними автобусами. Нещодавно запрацював і маршрут «Жашків – Леміщиха» для 31  дитини. До слова, село Леміщиха не входить до Жашківської ОТГ і має власний заклад освіти. Та, оскільки і батьків, і дітей приваблює якість освіти у міських школах, Жашківською міською радою було вирішено організувати цей додатковий рейс.

На території громади діють 10 культурних закладів – 4 сільські та 1 міський будинок культури, 5 бібліотек. Торік громада виділила кошти на заміну  вікон у міському будинку культури та  у Марійківському будинку культури, ремонт електропроводки у Марійківському та Литвинівському сільських БК, на нові крісла для актової зали Марійківського сільського БК, на костюми для жіночого аматорського ансамблю Жашківського МБК. За спонсорські кошти придбали музичну апаратуру у Литвинівський будинок культури.

У громаді зосередили увагу і на покращенні водопостачання і якості води. Водопровід, побудований більш ніж півстоліття тому, містить у своїй мережі уже зношені труби із шкідливих для здоров’я людини матеріалів. Тому в Жашкові спрямовують ресурси на заміну таких комунікацій, встановлюються нові насоси та проводиться чистка артезіанських свердловин. Наразі, за співфінансування із державного бюджету, у Жашківській ОТГ триває капітальний ремонт водопровідної мережі на двох вулицях міста – проводиться заміна старих труб на нові – з харчового поліетилену. встановлюються технологічні колодязі та необхідна арматура.  Також, за співфінансування державного бюджету, розпочато будівництво нового водогону в одному з  мікрорайонів міста – Городище.

Також за співфінансування із держбюджету, громаді вдалось провести ремонт доріг у Жашкові та Скибині  – поточний  (3500 кв.м.)   та  капітальний (майже 8000 кв.м.).

Аби заохотити населення до організації об’єднань співвласників багатоповерхівок, міською радою було затверджено Програму з підтримки ОСББ. Минулого року громадою профінансовано капітальну заміну частини покрівлі одного з будинків та часткове утеплення фасаду іншого.

Сьогодні громада планує ще більш активну роботу на нинішній рік – і водночас працює над створенням  власної  Стратегії розвитку на  2020-2027 роки – документа, що допоможе динамічно розвиватись громаді за чітким  планом, і сприятиме  залученню  додаткових коштів.

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .