З четверга на Черкащину нарешті завітає літо: дощі припиняться, повітря прогріється
Дощів було вдосталь

Останніми днями червень викликав змішані почуття. Він то радував сонцем і теплом, а то засмучував прохолодою та порушував різноманітні плани раптовими грозовими дощами. Так, у суботу, наприклад, вдень було сонячно 25..27º, вода у річках і водосховищі вже прогрілася до 20º.

У неділю пройшли грозові дощі, пов’язані з проходженням атмосферного фронту. В південно-східній частині області випало 15-27 мм, на решті території області 3-12 мм. Критерію значних опадів, які відповідають І рівню небезпеки, дощі досягли у Смілянському, Уманському та Чигиринському районах. За даними очевидців у м. Умань та м. Кам’янка випадав ще й град. Ці небезпечні метеорологічні явища завдали значної шкоди господарствам.

Такі часті та значні дощі на помірному температурному фоні зумовлені довготривалими південними процесами. Вони то послаблюються, то активізуються завдяки прогріву земної поверхні.

Червень взагалі найбільш дощовий місяць року. За останні 30 років лише у 14 роках кількість опадів була менше норми (30-60 мм), а в 7 роках вона становила 1,5-2,5 норми. Найбільша кількість дощу 161 мм зафіксовано у червні 2011 р.

За прогнозом синоптиків, у першій половині поточного тижня на погоду Черкащини ще впливатимуть атмосферні фронти південного циклону, тому збережеться грозова діяльність з високою ймовірністю швидкоплинних зливових дощів на фоні наближених до норми температур: вночі 11..16º, вдень 21..26º.

Про це повідомив начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

З четверга, 17 червня у керування погодою буде втручатися Європейський антициклон «YONA». Він стабілізує обстановку, підсушить зайву атмосферну вологу і на фоні розмивання хмарності знизить нічну температуру до 9..14, а вдень, навпаки прогріє помірне повітря до 22..27º.

У найближчі вихідні на допомогу червневому сонцю прийде спекотне повітря із Казахстану. З ним і нічна температура підвищиться до 12-17º, а денна досягне 24..29º.

На цьому тижні природа пройде певний Рубікон в стійкому становленні погоди на «літні рейки». І червень нарешті почне радувати теплом.

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .