У музеї обіцяють традицію колективного вишивання продовжити і створити галерею рушників

До 65-ої річниці створення області краєзнавчий музей презентував вишивану карту Черкащини. На тканині двадцять районів вишиті хрестиком різними кольорами і орнаментами. Задум створити картину виник минулої зими, коли в музеї виставляли вишиту карту України. Розпочали роботу 17 липня.

Докладніше про це дивіться у сюжеті «Ільдани».

Протягом півроку близько 100 вишивальниць долучилися до колективної роботи. Увесь цей час карта мандрувала Черкасами. Охочі вишивали у музеї, в обласній бібліотеці для юнацтва імені Василя Симоненка. Приєднались до роботи і волонтери «Дніпровські павучки».

Любов Кузьменко, вишивальниця:

«Це дуже було цікаво, дуже було. Ми приходили сюди раза два. Вишивали тут, а потім забрали, трошки там у комітеті вишивали, а потім забрали додому і дома вишивали з сусідкою»

Надія Онопрієнко, вишивальниця:

«Мені так хотілось вишивати. Я так шила! Оце голочка, понімаєте, як я її беру в руки, мені не просто наче метал. Я беру – в мене наче якийсь настрій виростає, чи крила за спиною».

У музеї картину називають народною, оскільки всі матеріали принесли благодійники, вишивали теж охочі гуртом.

Заступник директора Тетяна Григоренко зізнається, що проект реалізували за півроку завдяки таким небайдужим людям.

Тетяна Григоренко, заступник директора з наукової роботи Черкаського краєзнавчого музею:

«Протягом цього часу в нас були організовані такі, ну як би мовити, рейди чи зустрічі і до нас приходили люди просто так. Приходили протягом цього періода одна людина, дві кожен день майже на вихідні або в буденні дні».

Карта залишиться в музеї. Протягом року її будуть виставляти на почесному місці на першому поверсі. Потім цей витвір можна буде побачити в постійній експозиції. Таку ідею підтримують автори.

Ольга Дернова, вишивальниця: 

«Я думаю, що вона повинна зберегтися тут, в музеї для наших дітей, внуків. Приходитиме хтось і буде дивитися на неї і згадуватиме, що частинка наша там десь єсть».

Найактивнішим учасникам акції вручили подяки і запросили на наступні проекти. Обіцяють традицію колективного вишивання продовжити і створити галерею рушників.

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .