Випуск у ЧІПБ: неофіційні традиції офіційного свята у викладі Костянтина Проценка
Чи знаєте ви про подарунок з лейтенантських плечей?

8 червня в Черкаському інституті пожежної безпеки ім Героїв Чорнобиля відбулась традиційна церемонія чергового випуску новоспечених лейтенантів. У цьому році гостинні стіни цього навчального закладу залишили 129 бакалаврів, з них 64 випускники отримали перше офіцерське звання лейтенант служби цивільного захисту. 
Вже у понеділок для подальшого проходження служби молоді офіцери прибудуть до пожежно-рятувальних підрозділів системи ДСНС. 

Про це у своєму дописі на ФБ повідомив речник управління ДСНС в Черкаській області Костянтин Проценко.
 

«Треба зауважити, що кожен випуск офіцерів пожежної охорони, а зараз цивільного захисту не обходиться без традиційних заходів, серед яких є і офіційні, так би мовити статутні, так і неофіційні, які часто виходять за рамки статуту. 

До офіційних традицій випуску молодих лейтенантів відносяться, в першу чергу, церемонія вручення перших в їхньому житті офіцерських погонів, а також дипломів про вищу освіту і спеціальних значків про закінчення вищого навчального закладу. 

До числа офіційних випускних традицій ЧІПБ відноситься і церемонія прощання з прапором Інституту. В принципі це загальна традиція для всіх військових навчальних закладів: коли навчальний заклад залишають разом багато випускників-офіцерів, вони неодмінно прощаються і з головним символом Інституту - прапором. За командою начальника Інституту, весь особовий склад, що залишає навчальний заклад, опускається на праве коліно і завмирає на хвилину, тим самим віддаючи не лише шану своєму прапору, а й данину пам'яті всім, хто віддав своє життя, виконуючи свій обовязок у відповідності до присяги.
 

Обов'язковою частиною випускної церемонії є проходження випускників парадним маршем перед командуванням Інституту, ветеранами служби, почесними гостями. 
І ось в цей момент офіційна частина неодмінно перемежовується з неофіційною. 
Як тільки остання шеренга випускників мине командування, весь стрій молодих лейтенантів в один голос вимовляє «ВСЕ-Е-Е-Е!» - і в одну мить у повітря злітають металеві монети, які випускники заздалегідь збирають саме для цього моменту і під час проходження строєм тримають у руці. Грошовий дощ символізує блискучу майбутню кар'єру молодих офіцерів: вони «висвітлюють небо зірками», як літнє сонце освітлює їх перші зірки на офіцерських погонах. Доводилось чути, що в окремих навчальних закладах монети кидають навпаки не в небо, а попід ноги, щоб стрій молодих офіцерів, що буде проходити маршем по ним, дзвінкіше карбував крок.

 

Але найбільш улюблена традиція, особливо курсантів перших курсів, - подарунки з лейтенантських плечей.
Це, мабуть, одна з небагатьох неофіційних «лейтенантських» традицій-церемоній, які збереглися в усіх військових училищах і силових вузах.
Ще до церемонії випуску, кожен офіцер закладає під новенькі лейтенантські погони, які заради цього спеціально залишають непрошитими з боку рукава по купюрі. 
Як тільки офіційна частина церемонії випуску закінчується, разом з рідними випускників до них кидаються і першокурсники, - вітати. 
І кожен з них, хто встигне першим привітати першим військовим вітанням, приклавши руку до кашкета, того чи іншого молодого лейтенанта, отримає від нього купюру, вийняту з-під погону. Це може бути просто чиста купюра, а може бути спеціально підписаною випускником із побажаннями майбутнім офіцерам. До речі, отримують їх першокурсники теж по-різному: в Черкасах лейтенанти дають їм витягнути банкноту самим, а в інших витягують її і покладають на курсантські погони, так би мовити присвячуючи молодших товаришів в майбутні офіцери. Щодо номіналу купюри, то тут немає спеціальних правил, єдине, - вона повинна дати можливість молодому, як годиться відсвяткувати успіх молодого лейтенанта. 
Після того, як офіційна частина церемонії випуску закінчена, коли курсанти перших курсів отримали свої «вітальні» банкноти, а діти, що були присутні на випуску, підібрали підкинуті до неба монети, настає час обмивання перших офіцерських зірок.
В різних училищах цей ритуал відбувається по-різному. У пожежному інституті, зазвичай, береться металева пожежна каска старого зразка, до якої складаються ромби і заливаються шампанським, після чого кожен випускник по кругу надпиває з неї. Останнім завжди п'є «замок», - випускник, який виконував обов'язки заступника командира курсу або взводу. 
Каски зазвичай полірують і прикрашають підписами всіх випускників. Після цього їх передають на зберігання до інституту або «замкам», попередньо наповнивши шампанським і вручивши четвертокурсникам, які п'ють з каски, проголошуючи тости на честь молодих лейтенантів. До речі, є ще одна традиція, пов'язана з «випускною каскою», - наступного разу її беруть до рук лише через два десятки років, на той момент, коли всі випускники, вислужили свої покладені статутом 25 років...
Кілька ілюстрацій з цьогорічного випуску з Черкаського інституту пожежної безпеки ім Героїв Чорнобиля молодих лейтенантів служби цивільного захисту. І я там був, мед-пиво пив, але вуса не замочив. У добру путь, випускники! Сухих рукавів вам!
»

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .