Відповіді на 5 головних питань щодо монетизації субсидій дали в Черкаській міській раді
Жодних комісій від субсидіантів Ощадбанк не братиме 

Департамент соціальної політики Черкаської міської ради вкотре нагадує, що з 1 січня 2019 року запрацював новий механізм при призначенні субсидій. Гoлoвне нoвoвведення – нa нoвих пpaвилaх мoжнa буде зapoбляти кошти і витpaчaти їх нa свій poзсуд. 

1.    Чи потрібно повторно подавати документи?

Так, усім отримувачам пільг і субсидій обов’язково потрібно У ТРАВНІ подати Заяву на монетизацію і Декларацію про доходи в управління соціальної допомоги та компенсаційних виплат та надати дозвіл на обробку персональних даних.

В Ощадбанк йти не потрібно. Уряд максимально автоматизував процес монетизації, щоб основне навантаження лягло на управління соціального захисту, державний банк та надавачів комунальних послуг.

Тим, хто звернеться за допомогою вперше у 2019 році, у травні вже не потрібно поновлювати документи.  Ці особи вже є учасниками монетизації субсидій. Лише при наявності будь-яких змін в складі домогосподарства отримувач субсидії повинен подати нову заяву та декларацію.

2.    Чи потрібно у Ощадбанку самостійно відкривати рахунок?

На кожного одержувача субсидій, після опрацювання заяви на монетизацію, буде АВТОМАТИЧНО відкритий персональний обліковий запис в банку, на якому будуть відображатися житлової субсидії у грошовій формі.

Персональний обліковий запис матиме спеціальний режим використання. Тобто кошти першочергово будуть спрямовуватися на оплату послуг за спожитий газ, тепло, електроенергію й воду. 
Ощадбанк щомісяця інформуватиме субсидіантів та пільговиків SMS-повідомленням про надходження коштів від держави, їх використання та залишок.

Після закінчення опалювального сезону – у червні – суми невикористаних коштів перераховуватимуться на поточні рахунки одержувачів житлової субсидії. Рахунок кожному Ощадбанк відкриє автоматично, без додаткового звернення у банк.

3.    Як відбуватиметься оплата комуналки?

Все відбуватиметься автоматично. Щомісяця надавачі комунальних послуг для Ощадбанку формуватимуть он-лайн платіжку субсидіанта. Банк згідно з наданою інформацією перераховуватиме їм субсидію. Про це, та про те скільки залишається заплатити за комуналку, Ощадбанк одразу інформуватиме субсидіанта SMS-повідомленням.

4    Як буде здійснюватися виплата житлових субсидій у готівковій формі? Виплата житлових субсидій у готівковій формі здійснюється:

- особам, які одержують пенсії, — Мінсоцполітики через Пенсійний фонд України шляхом перерахування органами Пенсійного фонду України  коштів на пенсійні рахунки в уповноважених банках або через виплатні об’єкти АТ “Укрпошта”, де особа одержує пенсію, відповідно до укладених договорів;

- особам, які не одержують пенсії, — Мінсоцполітики через АТ “Ощадбанк” шляхом перерахування коштів для здійснення грошових переказів через платіжну систему “Система термінових переказів “Швидка копійка” або шляхом зарахування на поточні рахунки, відкриті в АТ “Ощадбанк”. Виплата грошових переказів через платіжну систему “Система термінових переказів “Швидка копійка” або зарахування таких коштів на поточні рахунки, відкриті в АТ “Ощадбанк”, регулюються нормативно-правовими актами АТ “Ощадбанк” та Національного банку. Договір про виплату житлової субсидії у готівковій формі укладається Мінсоцполітики та АТ “Ощадбанк”, в якому, зокрема, визначається порядок інформаційної взаємодії під час виплати житлової субсидії у готівковій формі особам, які не одержують пенсії.

Для здійснення виплати житлових субсидій у готівковій формі особам, які одержують пенсії, інформація про спосіб виплати пенсії надається Пенсійним фондом України Мінсоцполітики, яке передає відповідні відомості структурним підрозділам з питань соціального захисту населення. Механізм інформаційної взаємодії Мінсоцполітики та Пенсійного фонду України визначається окремими протоколами.

Структурні підрозділи з питань соціального захисту населення з урахуванням отриманої інформації про спосіб виплати пенсії щомісяця до 20 числа формують реєстри одержувачів житлової субсидії у поточному місяці для її виплати у готівковій формі (далі — реєстр одержувачів субсидії у готівковій формі) окремо щодо осіб, які одержують та не одержують пенсії, і передають їх Мінсоцполітики.

Мінсоцполітики не пізніше наступного робочого дня передає отримані від структурних підрозділів з питань соціального захисту населення реєстри одержувачів субсидії у готівковій формі Пенсійному фонду України та АТ “Ощадбанк” і формує зведені реєстри одержувачів субсидії у готівковій формі (далі — зведений реєстр).

На підставі отриманих реєстрів одержувачів субсидії у готівковій формі протягом двох робочих днів надають Мінсоцполітики:

Пенсійний фонд України — інформацію про розрахункову потребу в коштах на покриття витрат, пов’язаних з виплатою та доставкою житлових субсидій особам, які одержують пенсії, через виплатні об’єкти АТ “Укрпошта”, та на покриття витрат АТ “Ощадбанк” на підкріплення кас банку для забезпечення готівкою виплатних об’єктів АТ “Укрпошта” (з урахуванням тарифу Національного банку на такі послуги) разом із супровідним листом, у якому зазначаються реквізити для перерахування відповідних коштів;

АТ “Ощадбанк” — рахунок на оплату витрат АТ “Ощадбанк” на підкріплення кас банку для видачі готівки особам, які не одержують пенсії (з урахуванням тарифу Національного банку на такі послуги).  

Мінсоцполітики протягом двох робочих днів з дня отримання даних від Пенсійного фонду України та АТ “Ощадбанк” передає їм зведені реєстри.

У разі виявлення подвійних виплат конкретному одержувачу житлової субсидії Мінсоцполітики готує реєстр таких осіб (далі — реєстр подвійних виплат), який передається Пенсійному фонду України та АТ “Ощадбанк”, а також зменшує на відповідну суму суми реєстрів одержувачів субсидії у готівковій формі під час формування зведеного реєстру. З урахуванням одержаного від Мінсоцполітики реєстру подвійних виплат Пенсійний фонд України та АТ “Ощадбанк” не проводять виплату житлових субсидій одержувачам, інформацію про яких включено до реєстру подвійних виплат.

Пенсійний фонд України на підставі отриманих від Мінсоцполітики реєстрів одержувачів субсидії у готівковій формі, зведеного реєстру та реєстру подвійних виплат формує та передає до 28 числа місяця, за який здійснюється виплата житлових субсидій у готівковій формі, Мінсоцполітики, Мінфіну, Казначейству та АТ “Укрпошта” план-графік поденного фінансування виплати житлової субсидії у готівковій формі особам, які одержують пенсії (далі — план-графік).

Мінсоцполітики здійснює переказ коштів для виплати житлових субсидій у готівковій формі:

Пенсійному фонду України:

- до 27 числа місяця, за який здійснюється виплата житлових субсидій у готівковій формі, — для її виплати особам, які одержують пенсії у перших числах місяця, одночасно з виплатою пенсії у наступному місяці;

- щодня починаючи з 1 числа наступного місяця, за який здійснюється виплата житлових субсидій у готівковій формі, — іншим особам, які одержують пенсії, відповідно до плану-графіка;

- до 25 числа наступного місяця, за який здійснюється виплата житлових субсидій у готівковій формі, — на покриття витрат, пов’язаних з виплатою та доставкою житлових субсидій особам, які одержують пенсії, через виплатні об’єкти АТ “Укрпошта”, та на покриття витрат АТ “Ощадбанк” на підкріплення кас банку для забезпечення готівкою виплатних об’єктів АТ “Укрпошта”;

АТ “Ощадбанк” — до 11 числа наступного місяця, за який здійснюється виплата житлових субсидій у готівковій формі,  для її виплати особам, які не одержують пенсії, та на покриття витрат на підкріплення кас банку для видачі готівки.

Кошти для виплати житлових субсидій у готівковій формі особам, які одержують пенсії, перераховуються Мінсоцполітики Пенсійному фонду України на окремий рахунок, відкритий Фондом у Казначействі.

Фінансування житлових субсидій Пенсійним фондом України здійснюється в межах сум, які надійшли від Мінсоцполітики, та з урахуванням потреби в коштах органів Пенсійного фонду України на виплату житлових субсидій на рахунки територіальних управлінь Пенсійного фонду України, відкриті в АТ “Ощадбанк”.

Органи Пенсійного фонду України на підставі реєстрів одержувачів субсидії у готівковій формі, наданих Мінсоцполітики, готують відомості для виплати субсидій згідно з датами та способом виплати пенсії особам, які одержують пенсії.

Фінансування субсидій органами Пенсійного фонду України здійснюється одночасно з фінансуванням виплати пенсій в межах сум, визначених на ці цілі. Виплата житлових субсидій у готівковій формі здійснюється одночасно з виплатою пенсій.

У разі необхідності уточнення даних про одержувача житлової субсидії, якого включено до реєстру одержувачів субсидії у готівковій формі, для здійснення грошового переказу через платіжну систему “Система термінових переказів “Швидка копійка” структурний підрозділ з питань соціального захисту населення подає Мінсоцполітики уточнений реєстр з виправленими даними про одержувача житлової субсидії, який не пізніше наступного робочого дня передається АТ “Ощадбанк”.

Суми невиплачених протягом трьох місяців з дати перерахування Пенсійному фонду України житлових субсидій разом з витратами на їх виплату та доставку повертаються Пенсійним фондом України Мінсоцполітики не пізніше 10 робочих днів разом з реєстрами осіб, яким не виплачена житлова субсидія у готівковій формі. 
Якщо протягом трьох місяців з дати перерахування АТ “Ощадбанк” коштів одержувач житлової субсидії не звернувся за отриманням грошового переказу, відповідні кошти повертаються АТ “Ощадбанк” Мінсоцполітики не пізніше трьох робочих днів разом з реєстрами осіб, яким не виплачена житлова субсидія у готівковій формі.

Невиплачені одержувачам житлової субсидії кошти повертаються Пенсійним фондом України та АТ “Ощадбанк” на рахунок Мінсоцполітики, відкритий в Казначействі.
Реєстри осіб, яким не виплачена житлова субсидія у готівковій формі, отримані від Пенсійного фонду України та АТ “Ощадбанк”, передаються Мінсоцполітики структурним підрозділам з питань соціального захисту населення для врахування під час надання житлової субсидії у наступних періодах.

АТ “Ощадбанк” щомісяця станом на 1 і 15 число інформує Мінсоцполітики про здійснені виплати грошових переказів одержувачам житлової субсидії та надає інформацію про відкриті одержувачами поточні рахунки в АТ “Ощадбанк”.

Витрати на виплату та доставку житлових субсидії у готівковій формі особам, які одержують пенсії, через виплатні об’єкти АТ “Укрпошта” та на покриття витрат АТ “Ощадбанк” на підкріплення кас банку для забезпечення готівкою виплатних об’єктів АТ “Укрпошта”, а також покриття витрат АТ “Ощадбанк” на підкріплення кас банку для видачі готівки здійснюються за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті для виплати пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі.

Укладення договорів про виплату житлових субсидій у готівковій формі здійснюється у порядку, встановленому законодавством.

До процедури виплати житлових субсидій у готівковій формі особам, які одержують пенсії, застосовуються правила, передбачені законодавством для виплати пенсій.

Для субсидіантів будуть створені ПЕРСОНАЛЬНІ КАБІНЕТИ, де можна буде відслідкувати інформацію про розмір нарахованої допомоги, перелік комунальних послуг, які сплачені за рахунок субсидії, залишок коштів. Додаткові консультації можна буде отримати у контакт-центрі Ощадбанку за тел.: 0 800 210 800.

5. Чому Ощадбанк?

Ощадбанк є державним уповноваженим банком щодо десятка урядових програм та має понад 15 років досвіду  співпраці  з підприємствами паливно-енергетичного комплексу.

Банк володіє найбільшою мережею відділень – понад 3 200, які присутні в тому числі у сільській місцевості, де найбільша кількість субсидіантів, та має великий ДОСВІД щодо виплат соціальної допомоги й пенсій великій кількості клієнтів одночасно. Тому і визначено проводити монетизацію субсидій саме через цей державний банк.

Жодних комісій від субсидіантів за обслуговування їх персональних облікових рахунків Ощадбанк не братиме. 

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .