Учорашні дощі затримали збирання врожаю на Черкащині та можуть спричинити його втрати
На жаль...

Невеликий, але активний циклон, що прорвався з півдня, 11 липня спричинив на більшості площ області цілий комплекс небезпечних явищ погоди. Пройшли грози, що супроводжувалися шквалистим вітром та значними дощами, які за інтенсивністю та тривалістю досягли критерію небезпечного метеорологічного явища І рівня. За даними метеостанції Золотоноша за 4 години 39 хвилин випало 22,1 мм дощу, а на метеостанції Канів за 5 години 5 хвилин – 25,3 мм.

Про це повідомив Черкаський обласний гідрометцентр.

З початку липня на Черкащині випало 7-57 мм дощу. Найменше – 7-14 мм або 12-20% місячної норми випало у південній частині нашого регіону, а саме Чигирин, Сміла та Умань, де вологозапаси під пізніми с/г культурами у три рази нижче норми. У Каневі за 11 днів випала місячна норма – 57 мм. А Золотоноші, Жашкові та Звенигородці – 24-48 мм, або 35-70% місячної норми.

Значні опади, які пройшли на значній частині території області з 8 липня не могли пройти безслідно і звичайно ж відіб’ються на новому врожаї зернових.

Першим наслідком дощової погоди стала затримка збиральної кампанії, а затримка збору урожаю може негативно позначитись на кінцевих показниках валового збору. Відомо, що затримка зі збиранням на 5 діб за сприятливих умов призводить до втрати врожаю на рівні – 1-2%. За несприятливих умов втрати врожаю збільшуються до 5-10%. При затримці зі збиранням до 20 діб втрати врожаю різко збільшуються як за сприятливих, так і за несприятливих умов збирання.

Другим – підвищення вологості зерна, адже умов для швидкого висихання зерна немає – відносна вологість повітря підвищена, температура повітря невисока, дощі випадають періодично. А значить є можливості враження зерна грибковими хворобами. Можливі втрати урожаю за рахунок проростання зерна у валках на скошених площах та у колосі на нескошених рослинах, яке розпочинається при сумі опадів 20 мм і більше.

Існує загроза зменшення вмісту клейковини і білка, що в свою чергу знижує хлібопекарські властивості.

За ситуації, що склалася, найбільші втрати можуть понести господарства північної частини, де кількість опадів найбільша і дощі були найбільш інтенсивними.

Одночасно дощі були корисними для поповнення вологозапасів під пізніми с/г культурами.

За прогнозом, у найближчу добу атмосферні фронти з північного заходу проявлять себе короткочасним похолоданням, дощами, місцями значними, грозами, в окремих районах град та шквали.

Надалі синоптична ситуація стабілізуєтьсяиа, інтенсивність дощів значно зменшиться, температури підвищаться на 3-5°.

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .