У Руськополянському лісництві вже почали новорічний ярмарок: реалізовано понад 200 ялинок
Штрафи за незаконну рубку у рази більші, ніж вартість самих новорічних ялинок

У Черкаському лісгоспі активно триває ялинкова кампанія. Ялинкові ярмарки вже функціонують у всіх лісництвах підпримства. Загалом у лісгоспі планують реалізувати понад 2,5 тис. новорічних дерев. Є в наявності ялини та сосни, що вирощені на спеціальних плантаціях, або ж заготовлені у ході виконання лісогосподарських заходів з догляду за лісовими насадженнями.

Ціни на новорічні ялинки досить прийнятні. В середньому новорічну ялинку можна придбати за 70 гривень. При купівлі деревця маркують спеціальними уніфікованими засобами: самоклейними етикетками або пластмасовими бирками-стяжками. Ці засоби розриваються при спробі їх зняття, і тим самим унеможливлюється їх повторне використання.

Про це повідомила пресслужба Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Спеціальні уніфіковані засоби містять індивідуальний номер та відповідний йому штрих-код, який заноситься у Систему електронного обліку деревини. У Системі ЕОД вносяться дані щодо постачальника, його підпорядкованості і форми власності. Перевірка походження ялинки відбувається шляхом введення номеру із уніфікованого засобу, який прикріплений до ялинки, на сайті https://open.ukrforest.com/.

Досить активно тривають ялинкові торги у Руськополянському лісництві. Як повідомив лісничий Ігор Ткач, наразі вже реалізовано 265 новорічних ялинок. Купують їх переважно місцеві жителі, але є покупці й з Черкас.

Черкаські лісівники нагадують що передбачені штрафи за незаконну рубку у рази більші, ніж вартість самих новорічних ялинок. Згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 23.07.2008 року №665 за зрубані ялинки, добуті незаконним шляхом, штрафи диференціюються залежно від товщини стовбура зрубаного дерева. Якщо діаметр стовбура дерева до 10 см, то доведеться сплатити 498 грн., від 10 до 14 см – 876 грн., від 14 см – 2256 грн. Крім того, ялинкові браконьєри будуть змушені сплатити адміністративні штрафи в розмірі від 15 до 30 неоподаткованих мінімумів доходів громадян за кожне дерево (255-510 грн).

Лісівники закликають усіх громадян купувати легальні ялинки у лісництвах і не мати проблем із законом напередодні новорічно-різдвяних свят.

Галерея

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .