У повітрі Черкас формальдегіду утричі більше допустимого, аміаку - у півтора рази
Виїжджайте з міста хоча б на вихідні

Стан атмосферного повітря міста постійно аналізується лабораторією Черкаського обласного центру з гідрометеорології. Проби відбираються на стаціонарних постах, що розташовані в мікрорайонах Дніпровському і Південно-західному та центрі міста. В середньому за місяць аналізуються більше 1500 проб повітря. Визначається вміст 17 хімічних сполук.
 

Як відомо, самоочищення повітря проходить при достатній кількості опадів, 5 мл і більше. Виніс забрудників за межі міста та їхнє розсіювання залежить від швидкості і напрямку вітру (у Черкасах переважає слабо вітряна погода). Окрім цього, у літній період, коли стоїть спека, природні фотохімічні процеси призводять до вторинного забруднення атмосфери діоксидом азоту та формальдегідом. Отже, природні погодні умови літа – є найбільш сприятливі для зростання забруднення атмосфери у Черкасах.

Про це повідомив Черкаський обласний гідрометцентр.


Для оцінки якості повітря лабораторія центру використовує індекс забруднення атмосфери (ІЗА) та гранично - допустимі концентрації (ГДК), з якими порівнюються фактично визначені концентрації.
 

За результатами спостережень у 2019 році, рівень забруднення атмосфери у місті був підвищеним з січня по квітень, а з травня став високим. Саме зростання концентрацій формальдегіду у Дніпровському мікрорайоні, пилових домішок та аміаку на всіх постах спостережень, діоксиду азоту у Південно-Західному мікрорайоні – і сприяли зростанню рівня забруднення в цілому по місту. 
 

За даними спостережень у липні найбільш забрудненим мікрорайоном залишається Дніпровський мікрорайон. Середньомісячні за липень концентрації формальдегіду перевищують ГДК у 3 рази; аміак – у 1,5 рази; пилові домішки – у 1,3 рази; діоксид азоту – у 1,25 рази.
 

Тому рекомендуємо у літній період не використовувати тротуари вулиць для прогулянок, оскільки автотранспорт є основним постачальником формальдегіду та діоксиду азоту у повітря, особливо на зупинках транспорту. Проводьте вихідні дні за межами міста поблизу лісових масивів. Такий відпочинок зарядить вас енергією на весь робочий тиждень.

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .