Сухо і холодно: посівну доведеться відкласти аж до початку жовтня
Найбільший дефіцит опадів – на Смілянщині

Погодну стабільність, яку формували в першій половині вересня теплі антициклони, минулої ночі порушив активний північно-атлантичний циклон «TIMONA». Він хоч і швидко проскочив на схід, проте встиг значно остудити Черкащину. Після спекотного до 30º вітряного та сухого четверга, сьогодні вночі холодний атмосферний фронт відзначився поривами вітру до небезпечних 16 м/с, та незначними дощами 1 мм у Каневі та Жашкові.

Значний дефіцит опадів, який зберігається з початку року, вже становить від 30 до 55 %. Найбільший, як в області, так і Україні, утримується в Смілянському районі. Такі умови унеможливлюють вчасно розпочати осіню сівбу. Сіяти в сухий ґрунт поки немає сенсу, а терміни посівної кампанії слід змістити до крайніх допустимих 5-10 жовтня. 

За фронтом відкрився шлях арктичному повітрю, різко похолодало. Наш регіон після літа одразу опинився в осені. Сьогодні денні максимуми не перевищують 13-15º. Дощі поки що далеко від Черкащини, вони у більш північних широтах, причиною є антициклони. Антициклон – це область високого атмосферного тиску, повітря в ньому розтікається від центру до окраїни. У циклонах навпаки, повітряні маси різних властивостей стікаються до центру, утворюючи лінію фронту на якій спостерігаються хмари з дощами, вітром, вся негода.

За прогнозом синоптиків, у вихідні до погодної справи знову береться північний антициклон. Завдяки йому небо буде блакитним та прозорим. Це призведе до значного вихолоджування повітря в темну частину доби та поступового прогрівання його вдень. В нічні та ранкові години очікується в межах 2-7º тепла, на грунті заморозки 0-3º, вдень – до 17-19º тепла.

На наступному тижні, змінюючи один одного, свою досить тривалу вахту нестимуть антициклони. В наш край знову повернеться м’яке тепло ранньої осені, зі свіжими ранками та по-літньому теплими днями.

Холодні ночі та ранки з температурою до 2-7º тепла та з заморозками на поверхні ґрунту 0-3º, в подальшому зміняться на більш теплі до 4-9º тепла та без заморозків. Денна температура також підвищиться від 13-18º до 18-23º.

Хоч ранні осінні заморозки  менш шкідливі від весняних, проте від них насамперед потерпають вимогливі до тепла — гарбуз, кавун, диня, огірок, помідор, перець, баклажан та квасоля і кукурудза цукрова пізніх строків сівби. Тож їх краще зібрати.

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .