Спека рослинам не шкодить: на Черкащині очікують рекордні показники врожаю
І прогноз на тиждень

Погода цьогорічного літа на всі смаки. Ще в першій половині червня вона випробовувала прохолодою та частими дощами, а вже в третій декаді – першими спекотними днями. Спека – явище характерне для клімату Черкащини і спостерігається щороку. Вона може розпочинатися дуже рано – в кінці квітня, як було в 2012 році. Так і пізно – в третій декаді червня, як в цьому році.

Висока температура, вища за оптимальну для розвитку рослин – наразі це 20-25°, явище негативне. Особливо якщо вона супроводжується суховіями і призводить до пригнічення рослин, втрати тургору, засихання листя та навіть всієї рослини. В цьому ж році спека, яка завдяки високій вологості повітря, «мучить» людей, саме їй в денні години, дозволяє рослинності підтримувати баланс вологи. А завдяки попереднім дощам, яких нібито  було забагато, ранковим рясним росам, про ґрунтову посуху поки немає мови. Тобто рослинність живе.

Найчутливішими до спеки вважаються холодостійкі культури, зокрема всі види капусти. Рекордсменом із жаростійкості вважається кавун, який здатний навіть нормально розвиватися при температурі вище 35°. Але у випадку, що в грунті є волога.

По-різному пристосовуються сільгоспкультури до спеки. Вони мають властивість понижувати температуру листя шляхом випаровування вологи, а з потужною кореневою системою (зернові колосові, кукурудза, соняшник) шляхом використання вологи з більш глибоких шарів грунту. Овочеві, зокрема огірки, мають поверхневу кореневу систему, тож використовують вологу верхніх шарів, якої як правило недостатньо, і тому потребують частого поливу.

Спекотна та суха погода, що цьогоріч співпала з дозріванням ранніх хлібів, дозволяє якісно і швидко провести жнива, які стартували з 8 липня. За визначенням агрометеорологів, перші показники структури врожаю озимої пшениці, підтверджують рекордні види на врожай: колос сформувався крупний, добре озернений та важкий. Тож, щоб не втратити врожай, потрібно ефективно використовувати кожний погожий день. 

Одночасно зберігаються і надзвичайно сприятливі умови для розвитку та поширення грибкових хвороб, шкідників та бур’янів. І актуальним залишається лікування посівів.

За прогнозом синоптиків, у найближчі 7 діб очікується нестійкий характер погоди. До 19 липня буде спекотно та сухо, з температурами вночі 20-25º, вдень 29-34º. 19-21 липня, з наближенням атмосферних фронтів з заходу, пройдуть грозові дощі, температурний фон знизиться до більш комфортних літніх значень: 15-20º вночі та 23-28º вдень.

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .