Сонячно і сухо на вихідних, дощі на початку нового тижня: погода на Черкащині
Холодний жовтень може завадити озимині набрати сили для перезимівлі

Жовтень 2021 продовжує радувати: погода майже ідеальна, лише хочеться більше тепла. Середньодобова температура повітря лише 6-7° тепла, а це вимагає необхідність початку опалювального періоду.

В атмосфері уже намітилися зміни. Потужний антициклон починає руйнуватися, проте найближчі дві доби ще малохмарно та сухо. Температура вночі +3..-2º, вдень +10..+15º. 

Про це повідомив начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

На наступному тижні хмарність значно збільшиться. Вночі потеплішає до 2-7° тепла, а в денні години не вище 7-12°. Причиною збільшення хмарності стануть атмосферні фронти атлантичних циклонів, які врешті «позбавлять влади» блокуючого антициклону. За попередніми оцінками, 12-13 жовтня чекаємо дощі.

Холодна погода стримувала пересихання ґрунту, одночасно і ріст та розвиток озимих культур. Середньодобові температури повітря 7-11°, що значно нижче оптимальних значень. При цьому через холодні із заморозками ночі активна вегетація спостерігалася лише в денні години. За багаторічними даними, на цей час озимина має знаходитися у фазі «масові сходи». Наразі таких площ дуже мало.

За умови утримання прохолодної погоди до кінця жовтня та враховуючи строки сівби, існує велика ймовірність того що, озимина закінчить вегетацію у слабо розвиненому стані і буде вразливою до несприятливих умов перезимівлі. На частині жовтневих посівів велика ймовірність неотримання сходів взагалі.

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .