Сьогодні Черкаси згадують своїх «кіборгів»
Троє жителів Черкас та 16 осіб – із Черкаської області захищали Донецький аеропорт

Сьогодні, 16 січня, українці вшановують пам’ять захисників Донецького аеропорту. За офіційними даними, під час оборони Донецького аеропорту  загинули сотні бійців. Серед них – троє жителів Черкас та 16 осіб – із Черкаської області.

Про це нагадує  прес-служба Черкаської міської ради. 
 

Першим із черкаських кіборгів – 14 вересня 2014 року,  прикриваючи відхід бойових побратимів, у ході обстрілу російськими бойовиками, отримав тяжке осколкове поранення в голову й пішов у вічність 23-х річний старший лейтенант Євгеній Подолянчук.

 У 14 років, ще будучи учнем Черкаської школи № 3, Женя вступив до Національної скаутської організації України «Пласт». З 2008 року він присвятив своє життя службі в Збройних Силах України. У 2012 році закінчив з відзнакою факультет аеромобільних військ та розвідки Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного (місто Львів) за спеціальністю «Управління діями підрозділів військової розвідки та спеціального призначення». Служив у 3-му окремому полку спеціального призначення Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

На початку бойових дій, у числі перших, командир групи спеціального призначення 3-го окремого полку спецпризначення (Кропивницький) Євгеній Подолянчук відбув у зону АТО для захисту цілісності держави та боротьби з терористами. У квітні 2014 року у складі свого загону він був направлений у Донецький аеропорт.

Посмертно йому присвоєно звання капітана.                                    

У Черкасах одну з вулиць названо на честь капітана Євгенія Подолянчука.

2 грудня 2014 року отримав смертельне поранення в голову під час обстрілу в аеропорту Донецька випускник Черкаської ЗОШ № 30 (2008 року) 23-х-річний Андрій Терещенко («Рембо»).

Вдома не дочекалися сина його батьки та сестра Валя. Юнак навіть не встиг одружитися.

Його мати – Світлана Чорна-Терещенко після втрати сина зазнала тяжкої хвороби, але доклала усіх зусиль, аби відновити сили та вступити на військову службу за контрактом до ЗСУ. Після року служби у військкоматі мужня жінка попросилася перевести її в зону проведення АТО і на рівні з чоловіками захищає рідну Батьківщину, продовжуючи справу життя її сина.

Іменем Андрія Терещенка названо один із черкаських провулків.

19 січня 2015 року загинув від кулі снайпера у бою з російськими збройними формуваннями поблизу Донецького аеропорту Олексій Панченко.

Випускник Черкаської середньої школи № 4 (1991 року) того ж року вступив до омріяного Черкаського пожежно-технічного училища МВС України, яке закінчив 1994 року з відзнакою, отримавши звання лейтенанта внутрішньої служби. Залишився працювати в рідному училищі. 1995 року вступив до Харківського інституту пожежної безпеки, наступного – отримав звання старшого лейтенанта внутрішньої служби. Був одружений, мав сина Сергія. Закінчив інститут 1998 року за спеціальністю «Пожежна безпека». Працював у структурі МВС України і 2000 року отримав звання капітана. 2001-го був звільнений у запас через скорочення Працював у підприємствах «Реємтсма-Україна», «Філіп Морріс Україна» та інших. У 2008 році прийняв присягу державного службовця. Останнє місце роботи в державній службі – на посаді начальника відділу лінійного контролю Управління Укртрансінспекції в Черкаській області.

Коли розпочалась АТО, Олексій Панченко добровільно пішов у військкомат із проханням відрядити його на передову. І вже під час третьої хвилі мобілізації, 22 серпня 2014 року, його мобілізували рядовим до 95-ої аеромобільної бригади 90-го окремого аеромобільного батальйону. Кілька місяців був на навчаннях у Житомирському військовому центрі. З 20 листопада 2014 року безпосередньо перебував у зоні бойових дій.

У грудні 2014 року він захищав Донецький аеропорт, на новорічні свята побував у відпустці, провідавши рідних і знову повернувся в зону АТО.

19 січня 2015 року у складі свого підрозділу він проривався на МТЛБ на допомогу до «кіборгів», які тримали оборону в будівлі терміналу Донецького аеропорту. Точився жорстокий перехресний бій, у якому Олексій Анатолійович загинув, отримавши смертельне поранення.

 У Черкасах одну з вулиць перейменовано на вулицю Олексія Панченка

На жаль, у цій війні загинули кращі із кращих представників нашої громади, які могли б ще так багато зробити для розбудови української армії, реалізувати багато добрих справ для рідного міста Черкаси і своїх родин.

Міська влада Черкас висловлює щирі співчуття усім родинам кіборгів, які зазнали непоправних втрат.  Світла пам"ять та низький уклін всім, хто захищає Україну!

Бої за Донецький аеропорт стали символом незламності та бойового духу українського війська, а прізвисько — «кіборги» віднедавна  в усьому світі асоціюється не з механічними роботами-машинами, а міцнішими за будь-який метал українськими воїнами – захисниками терміналів Донецького летовища.

 ДОВІДКА:

Оборона Донецького аеропорту тривала 242 дні. Бої тривали так довго, оскільки контроль над аеродромом Донецького міжнародного аеропорту мав стратегічне значення.

У результаті бої за встановлення контролю точились між українськими військовими та проросійськими бойовиками в період з 26 травня 2014 до 21 січня 2015 року.

За ДАП воювали спецназівці 3-го окремого полку, бійці 79, 80, 81, 95 окремих аеромобільних та 93-й ОМБр, 57 окремої мотопіхотної бригади, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійці полку «Дніпро-1», а також бійці Добровольчого українського корпусу.

 

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .