Прогноз на лютий: снігу на Черкащині як не було, так і не буде
Зима так і не настала

Січень завершився, але за весь місяць справжньої зими ми так і не побачили. За оцінками, січень 2020 увійшов у п’ятірку найтепліших за всю історію спостережень та зайняв друге місце після 2007 р. Погода у січні відповідала показникам середині листопада або березня.
 

Що ми знаємо про останній зимовий місяць? Лютий – бокогрій, на сонячній стороні починає пригрівати. Тривалість дня збільшується на 3 години, що наближає нас до весни. Для нього характерна несталість погодних процесів, різкі зміни температури, значна кількість небезпечних явищ погоди.
 

Середня температура лютого може виявитися найхолоднішою за зиму, як це було у 2012 році 11º морозу, а може дати старт справжньої весні, як у 1989 р. +2º. На це вказують і екстремальні температури місяця: абсолютний мінімум 32º морозу 2012, та абсолютний максимум 17º тепла 1989. В останні роки, у зв’язку із глобальним потеплінням, середня температура лютого підвищилась на 2º, а кількість опадів за місяць дещо збільшилась.

Про це повідомив Черкаський обласний гідрометцентр.

За прогнозом, у вихідні дні 1-2 лютого, завдяки виходу циклону атлантичної серії, очікується чергова «хвиля тепла». Пройдуть невеликі дощі, денна температура підвищиться до 8-10º тепла, нічна – до 2-4º тепла.
З початку нового тижня 3-4 лютого, внаслідок проходження холодного атмосферного фронту, очікуються зливові дощі з мокрим снігом, температура дещо знизиться впродовж доби до 0-5º тепла.

 

В другій половині тижня уся циклонічна система переміститься далі на схід і відкриється доступ до Черкащини арктичним повітряним масам. На фоні відсутності суттєвих опадів значно похолодає: вночі до 7-9º морозу, вдень до 2-4º морозу. Треба пам’ятати, що в лютому, як на зміні сезонів, посилюються погодні контрасти.

За розрахунками, у лютому 2020 середньомісячна температура повітря очікується -1° (при нормі -4°), кількість опадів – 25 мм (при нормі 38 мм).
 

Метеорологічна зима так і не настала і цілком ймовірно, що нам доведеться звикати до такого клімату. Є ймовірність епізодичних вторгнень холоду з півночі, проте їхня інтенсивність і тривалість не зможуть істотно вплинути на загальну картину. Постійного снігового покриву не очікується. 

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .