Попри добре зволожений ґрунт черкаським аграріям радять не зволікати з сівбою: дефіцит опадів не перекрито
Перезимівля рослин минула добре

Не дивлячись на нестабільність погоди, на Черкащині весняний режим погоди триває з 25 лютого, зі стійким переходом середньодобової температури повітря через 0° у бік підвищення. Розпочався він в строки близькі до середніх багаторічних для останнього 30-річчя і проходить за сценарієм ранніх весен, тобто коли розтягнутий період між переходом середньодобової температури повітря через 0 та +5° у бік підвищення і становить від одного – до двох місяців.

Про це повідомляють фахівці Черкаського обласного гідрометцентру.

На середину березня ґрунт скрізь відтав, звільнився від снігу та наразі його верхні шари перебувають у сильно зволоженому стані, що не дозволяє техніці вийти на поля та розпочати весняну сівбу. Проте земля прогріта –середня температура ґрунту на глибині 10 см становить 2-3°.

Вегетація озимих культур розпочалася лише місцями 16-18 березня, тобто в середні багаторічні строки і проходить неактивно. Рослини добре перезимували, адже ризиків для масштабних втрат взимку не було – їхня площа в незадовільному стані (ті, що матимуть меншу продуктивність) не перевищить 5 %, що в межах природної.

На сьогодні для аграріїв актуальним є питання, які ж запаси вологи очікувати на час відновлення активної вегетації? Адже це вологоресурси майбутнього врожаю.

Умови для формування вологозапасів ґрунту на початок весни в області складаються цілком сприятливо та краще ніж торік – за рахунок снігонакопичення взимку, на третину більшої кількості опадів за холодний період року, повільного танення снігу та слабко мерзлому ґрунту, який сприяв доброму просочуванню вологи.

Запаси продуктивної вологи, що очікуються на початок весни в метровому шарі, будуть близькими до середньої багаторічної норми, що регламентована на час відновлення активної вегетації озимини і становитимуть 135-160 мм, лише на окремих площах західних районів 180-190 мм. Проте, у разі дефіциту опадів у квітні та травні, ґрунтова засуха неминуча. Адже недобір опадів, що розпочався ще в лютому 2019 року, не перекрито, він становить від 20 до 40 % і найбільший в центральних районах області – Черкаському та Смілянському.

Тож слід приділяти велику увагу агротехнічним заходам, спрямованим на вчасне закриття i збереження ґрунтової вологи; підібрати строки сівби ярих, глибину залягання та норму висіву зерна, які ефективно працюють в умовах дефіциту вологи та провести комплекс весняно-польових робіт у стислі строки, щоб використати зимові запаси.

За прогнозами синоптиків, більш активний розвиток весняних процесів очікується в кінці місяця. Тоді покращаться умови й для підсихання грунту, що дозволить провести «ревізію» озимих посівів на полях та розпочати весняну сівбу. Слід пам’ятати, що 10-13 квітня закінчуються агрокліматичні обґрунтовані строки сівби ранніх ярих зернових культур (ячмінь, пшениця, овес), і ті, які будуть посіяні пізніше, ризикують потрапити під вплив посухи і показати більш низьку врожайність.

Не забуваємо і про початок робіт в садах та присадибних ділянках: першу обробку саду по сплячим або набряклим брунькам при плюсовій температурі 4-5°, сівбу ранніх холодостійких культур – цибулі, моркви, салату, петрушки, щавлю, селери, кропу.

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .