Перші грози прошумлять на Черкащині вже на вихідних
Після посушливого періоду - саме те

21 день на Черкащині триває бездощовий період, винуватець – потужний антициклон, який продовжує тримати владу в атмосфері. Після холодного початку травня, у звичайні строки, 13 травня на Черкащину завітало метеорологічне літо, з температурним фоном 16-20º, що на 2-4º вище кліматичної норми та відповідає червневим значенням. про це повідомив Черкаський гідрометцентр і нагадав, що така погода сприяє утриманню показника горимості в лісах області на максимальному 5 рівні та наближенню купального сезону. Сьогодні вранці температура води у Дніпрі 17°!

Погодні умови сприяють росту та розвитку озимих зернових культур, у яких триває інтенсивний ріст стебла, формування колосу та збільшуються вимоги до тепла. Вологозапаси ґрунту, після історично високих квітневих, утримуються на рівні достатніх та оптимальних значень. Таке поєднання оптимальних погодних умов дає підстави для формування високого врожаю.

Добре почувають себе і ярі, посіяні у ранні строки, у яких відмічається формування нижнього вузла соломини. Для посівів пізніх строків сівби, високі температури призводять до прискорення фазового розвитку та скорочення вегетаційного періоду, а не формування потужної кореневої системи, а значить і зниження врожаю.

Для утворення сходів та початкової вегетації технічних і пізніх теплолюбних культур погодні умови малосприятливі. Відсутність ефективних опадів, низька вологість повітря та суховійні явища сприяють подальшому підсиханню верхніх шарів ґрунту, які наразі знаходяться у слабко зволоженому стані. На північному сході Черкащини верхні шари ґрунту вже сухі.

Яку погоду чекати надалі?

Вже у суботу, 20 травня, антициклон послабить свої позиції, тому з’являться перші окремі грозові дощі, інтенсивність яких з кожним днем зростатиме.

А вже із вівторка, 23 травня і до кінця робочого тижня у нашому регіоні домінуватимуть атмосферні фронти, зумовлюючі нестійку, із грозовими дощами погоду. При цьому температурний фон суттєво не зміниться. Температура вночі 10-15º, вдень 20-25º.

Нестійкий характер погоди передбачає виникнення небезпечних явищ, про які синоптики обіцяють інформувати додатково.

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .