Нетиповий вересень на Черкащині закінчиться потеплінням
Проте з дощами

Вересень на Черкащині багатий на холод та дощі. Температурний фон майже на 3° нижче клімату, тому осінь 2022  рання. За 11 днів випало 1,5-2 місячних норми дощу. Винуватці прохолоди та дощів – нескінченна низка циклонів.

Надмірна кількість опадів на фоні холодної вологої погоди спричинили перезволоження верхніх шарів ґрунту, що призвело до затримки сівби озимих культур та збирання врожаю. Наразі вологозапаси орного шару ґрунту на площах під сівбу озимини становлять 39-55 мм, що вдвічі вище середніх багаторічних значень та є найвищими за останні тридцять років. Проте ситуація із посівною кампанією в області не є критичною, оскільки основний обсяг посівних робіт (близько 40%) традиційно проводиться до 25 вересня, допустимі строки закінчуються 10 жовтня.

Наостанок вересень все ж презентує таке довгоочікуване тепло. А у переповнену скарбничку опадів ще добавиться 5-10 мм, обіцяють в Черкаському обласному гідрометцентрі.

Субота: утримається холодний північний процес. Часом невеликий дощ. Температура вночі 2-7° тепла, у понижених формах рельєфу на поверхні ґрунту заморозки 0-3°. Вдень 10-15° тепла.

Неділя: виступ Азорського антициклону забезпечить зміну північних процесів на південні, а це значить, у наш регіон почне надходити більш тепле повітря. Температурний фон підвищиться на 2-3°. Проте, при проясненнях, в ранкові години на поверхні ґрунту значна ймовірність заморозків 0-3º. Вдень сухо та тепло 11-16º. Температурний фон нарешті повернеться до своєї кліматичної норми.

Це короткочасний прояв «бабиного літа», оскільки вже з понеділка, 26 вересня домінантом у формуванні погоди стане багатоцентрова циклонічна депресія із заходу «STEPHANIE», яка проявить себе невеликими дощами. Температура вночі 3-8º, вдень 15-20º.

За попередніми розрахунками, у середу черговий циклон із заходу зумовить грозові дощі.

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .