Нестабільна погода цього літа сприяє високому врожаю зернових, але загрожує овочевим
Погода ускладнить проведення жнив

Особливістю цьогорічного літа поряд з дефіцитом опадів, нетипово раннім та тривалим періодом спеки – є висока вологість повітря в денні години, а значить, відсутні суховії, та окремі значні затоки холоду. Зокрема, денні максимуми при середніх багаторічних значеннях за весь вегетаційний період – 16, вже упродовж 10-18 днів перевищували +30°. 

Окремі ночі були по справжньому осінніми з температурою 6-10°. Як наслідок, виникали рясні роси, які були додатковим ресурсом вологи для рослин. Саме така погода дозволяла їм підтримувати та відновлювати баланс вологи, тож дія засушливих явищ не набула незворотного характеру.

Про це повідомив Черкаський обласний гідрометцентр.

Одночасно погода сприяла активному розвитку та поширенню шкідників і хвороб на сільгоспкультурах. Тож майбутній врожай залежав від їх вчасного захисту. Насьогодні стан посівів переважно добрий і види на врожай залишаються високі. Не пощастило лише окремим господарствам області, де значні дощі у супроводі граду та шквалів у поодинокі дні знищили посіви.

Завдяки раннім строкам сівби та відновленню вегетації, підвищеній теплозабезпеченості фазовий розвиток сільгоспкультур на 1-3 тижні випереджає середні багаторічні показники. Як наслідок, ранні хліба практично одночасно дозріли та в області з 26 червня, замість середини липня, тривають жнива. Перші намолоти високі.
 

Проте липень – це не тільки пора перших жнив, а й період цвітіння та формування генеративних органів пізніх, технічних, овочевих культур, майбутній врожай яких ще здатні врятувати дощі. 
 

За прогнозом, практично до середини липня в області очікується нестійкий характер погоди. Переважатиме прохолодна погода з нерівномірними дощами різної інтенсивності та кількості (від невеликих до значних). Найбільш складною погода очікується 8 липня – прогнозуються помірні, місцями значні дощі у супроводі граду та шквалистого посилення вітру. 
 

Така погода ускладнить проведення жнив. Проте дощі та відсутність спеки будуть надзвичайно корисними для формування врожаю пізніх.

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .