Нечистоти вилили за 100 метрів до пам’ятника: прямої загрози для нього це не становить, - екологи
Але суть не в прямій загрозі, а у ставленні до національних святинь

Реагуючи на звернення громадян сьогодні, близько 10 год. 24.06.2019 року виїхав та обстежив земельну ділянку, а також місце виливу з асенізаторної діжки рідини у Холодному Яру біля села Медведівка Чигиринського району, де неподалік на відстані близько 100 метрів розташований пам'ятник загиблим «Холодноярцям» 93-ї окремої механізованої бригади Збройних Сил України.

Про це у своєму дописі на ФБ повідомив начальник  Управління екологічного нагляду  (контролю) у Черкаській області Олександр Позняков.

Встановлено, що 14 червня 2019 року сталась подія, внаслідок якої неподалік пам’ятника в грунт була вилита рідина, про що у своєму відео поширив на своїй сторінці у Фейсбуці директор Медведівського краєзнавчого музею Богдан Легоняк.

Також на місці події були присутні голова Черкаської ОДА Олександр Вельбівець, начальник Управління екології та природних ресурсів Черкаської ОДА Олена Звягінцева, голова Чигиринської райдержадміністрації Володимир Клименко, директор Медведівського краєзнавчого музею Богдан Легоняк, представники Мотронинського монастиря та інші зацікавлені особи та журналісти.

Безпосередньо на місці виливу відібрані проби грунту та проведені відповідні обміри площі земельної ділянки, в подальшому проби передані до лабораторії Держекоінспекції для проведення відповідних досліджень на предмет наявності забруднюючих речовин. Термін проведення досліджень до 5 днів. В разі виявлення перевищень матеріали будуть передані до правоохоронних органів.

Місце виливу знаходиться на відстані до 100 метрів від пам’ятника та прямої загрози для нього не несе.

Олександр Вельбівець вказав на недопустимість в подальшому таких ситуацій, які можуть зашкодити історичним надбанням та навколишньому природному середовищу.

Держекоінспекцією Центрального округу готуються відповідні матеріли реагування до Мотронинського монастиря для недопущення подібних ситуацій в подальшому.

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .