На Смілянщині «чорні лісоруби» зрубали 103 дерева заради збільшення площі орних земель
При затриманні розбили мобільний телефон, аби на нього не знімали порушення

У черговий раз, здійснюючи рейдові перевірки, 28 листопада цього року державними інспекторами виявлено факт ще однієї незаконної рубки лінійних захисних насаджень в адмінмежах Ротмистрівської ОТГ Смілянського району, вздовж автодороги Умань-Сміла. Під час документування незаконної вирубки дерев одним із фермерів Смілянського району вчинено опір працівникам Держекоінспекції та пошкоджено засіб стільникового зв’язку (мобільний телефон).

«На гарячому» затримано трьох найнятих «горе-фермерами» осіб, які для незаконного розширення орних площ одного з місцевих фермерів, здійснювали вирубку дерев, спалювання порубкових решток і на момент приїзду інспекторів встигли зрізати 103 здорових дерева. Жодних документів, які б підтверджували законність даної вирубки, не надані, а натомість здійснено опір на законні дії держінспекторів.

Про це повідомив у своєму дописі на ФБ начальник Управління державного екологічного нагляду (контролю) у Черкаській області Держекоінспекції Центрального округу Олександр Позняков.

Крім того, «на допомогу» у «боротьбі» з державними інспекторами одразу ж прибули ще 6 осіб-«друзів» на 4 автівках. Під час сутички спеціалістами Інспекції була спроба зафіксувати відео даного випадку, проте засіб відеофіксації зловмисники пошкодили, вирвавши його із рук інспектора та розбивши об асфальтне покриття. З приводу даного факту готується окрема заява про вчинення злочину «Опір представникові влади» та пошкодженню майна.

Під час огляду місця події було вилучено речові докази – знаряддя скоєння правопорушення (бензопили). Також спеціалістами Держекоінспекції обраховано нанесені збитки лісовому господарству, загальна сума якої становить 109 тис. 370 грн.

На місце події інспекторами викликано слідчо-оперативну групу Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області для фіксації місця події.

Матеріали за даним фактом та знаряддя незаконного добування деревини передано до правоохоронних органів з метою притягнення винних осіб до відповідальності.

Варто додати, що в окремих випадках за самовільну порубку передбачена кримінальна відповідальність. Одним із визначальних факторів для притягнення порушника до кримінальної відповідальності є розмір завданої шкоди, коли ця шкода є істотною (це визначається індивідуально в кожному конкретному випадку з урахуванням категорії захисності лісу, інших факторів, які встановлюються в ході проведення слідства).

Відповідно до статті 246 Кримінального кодексу України за незаконну порубку дерев визначені такі покарання:
— штраф від 17000 до 25500 гривень;
— арешт на термін до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк;
— ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб: караються обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Підсумовуючи вищевикладене, можна зробити висновок, що вчинення незаконної рубки — дорога справа з неприємними наслідками.

Галерея

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .