На річці Рось виявлено перевищення забруднюючих речовин по хімічному споживанню кисню (ХСК)
Стічні води Київщини потрапляють у Черкаську область

Реагуючи на звернення громадськості стосовно незрозумілих пʼятен на воді в районі гирла річки Рось 22 та 24 травня 2019 Управлінням екологічного нагляду (контролю) у Черкаській області Державної екологічної інспекції Центрального округу відібрано проби поверхневої води в районі пристані Тубільці.

За результатами відібраних проб встановлено, що вміст розчиненого в воді кисню в межах норми, проте зафіксовано перевищення по ХСК згідно «Обобщенный перечень предельно-долустимых концентраций (ПДК) и ориентировочно-безопасных уровней воздействия (ОБУВ) вредных веществ для воды рыбохозяйственных водоемов». Це може свідчити, що в річці відбувається процес окислення минулорічних залишків органічних решток, які піднялись з дна під дією сильної течії у зв’язку з підвищенням рівня річки. Це і зумовило потрапляння даних решток в Кременчуцьке водосховище, що вплинуло на колір і запах води.
Державною екологічною інспекцією Центрального округу направлено листи органам місцевої влади про вжиття заходів, передбачених законодавством, щодо упередження загибелі водних живих ресурсів.

Про це у своєму дописі на ФБ повідомив начальник  Управління екологічного нагляду  (контролю) у Черкаській області Олександр Позняков.

Ситуація щодо стану р. Рось перебуває на постійному контролі Держекоінспекції Центрального округу.

Довідково: Рось є однією з найбільш зарегульованих річок України. На самій річці Рось створено 10 руслових водосховищ (в межах Черкаської області – Стеблівське та Корсунь-Шевченківське), сумарний об’єм яких складає 
59,97 млн.м3. 

 

Вище за течією річки Рось в межах Київської області скид забруднених стічних вод здійснюють підприємства житлово-комунального господарства міст Тетіїв, Сквира, Узин, Рокитне, Тараща, Богуслав, Кагарлик. Тобто, усі забруднення, які надходять із стічними водами Київської області, потрапляють у Черкаську область.

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .