На Черкащину сунуть циклони з дощами і навіть мокрим снігом
На ґрунті можливі заморозки

Південні циклон,и які зароджуються над теплими морями, несуть з собою значні запаси тепла і вологи у наш регіон. Звичайно вони приходять із районів Середземного моря, Балкан, Чорного і Каспійського морів та мають яскраво виражену температурну асиметрію: взимку з ними пов'язані снігопади і хуртовини, влітку  рясні дощі, грози.

Саме зараз в атмосфері складається цікава, але дуже складна синоптична ситуація. Холодне арктичне повітря та Середземноморське тепло створюють ідеальні умови для виникнення цілої системи південних циклонів, які затримаються надовго. Тому особливістю наступних 10 днів стануть періодичні дощі, значні коливання температури повітря і атмосферного тиску та підвищення вологості повітря.

Про це попередив Віталій Постригань, начальник Черкаського обласного гідрометцентру.

Тепер про все по порядку.

Атмосферні фронти першого «спокійного» циклону керуватимуть погодними процесами на заході України. Дістанеться і Черкащині. 15-17 квітня періодичні дощі різної інтенсивності заважатимуть проведенню польових робіт та відпочинку на природі.

18-19 квітня короткочасне покращення погоди, оскільки вже із вівторка «до роботи» приступить другий надто активний циклон, з яким пов’язані дощі, місцями значні, часом навіть можливий мокрий сніг.

Оскільки у цей період спостерігатиметься «напружена» боротьба циклону з холодним антициклоном зі сходу, очікується посилення вітру до небезпечних значень 15-20 м/с та значне падіння атмосферного тиску. Температура повітря знизиться: вночі +2..+4º тепла, вдень лише +8..+10º.

На ґрунті у цей період можливі заморозки, то ж не поспішайте висаджувати у відкритий ґрунт теплолюбні культури.

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .