На Черкащину прийшла зима: до вівторка прогнозуються невеликі морози
Згодом трохи потепліє

До весни лишилося 89 днів. Саме 89 днів найскладнішого у погодному відношенні періоду року. Наразі, завдяки потужному антициклону зі сходу, на Черкащину прийшла зима. Холодне сухе континентальне повітря, в умовах невеликої висоти сонця та короткого світлового дня, поступово знижує температурний фон. До вівторка, 6 грудня, середньодобові температури повітря прогнозуються 3-4º морозу, з нічними 5-7º морозу та денними близько 0º.

Черкаський обласний гідроометцентр нагадує, що у 1998 році на початку місяця фіксували 22-27º морозу. Тож нічого аномального наразі відбувається. Зима 2022 прийшла вчасно, але на жаль без головного зимового атрибуту – снігового покриву. І опадів у найближчі п’ять днів не чекаємо.

М’які морози небезпеки для зимуючих культур не становлять. Адже похолодання відбувається поступово. Звичайно, при середньодобовій температурі до 5º морозу озимина проходить ІІ фазу загартування і вже може витримати зниження температури на глибині 3 см до мінус ≤ 9º. Нерайоновані (непристосовані) сорти плодових та винограду можуть витримувати морози 15-18º, які й в цей час не очікуються.

У другій половині тижня, зі зміною синоптичного процесу, знову намітиться тенденція до невеликого потепління. З південними вітрами у наш регіон почне надходити більш тепле повітря, температура підвищиться на 2-4º.

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .