На Черкащині вже випала половина червневої норми дощів
І сезон дощів поки не припиняється

Цьогорічний червень тішить помірними температурами та періодичними зливовими дощами. Температура, порівняно з початком місяця, підвищилася, проте вдень не перевищувала 24-27°, а вночі нижче 12° не опускалися. Такі температури відповідали оптимальним значенням для рослинності, що зумовило активний розвиток теплолюбних та городини.

Дощі пройшли скрізь, проте по території області, навіть в межах одного населеного пункту, розподілялися дуже нерівномірно, подекуди супроводжувалися шквалами та градом. Їхня кількість з початку місяця наразі становить від 10 до 50 % місячної норми.

За спостереженнями метеостанцій Жашків та Чигирин із них в окремі дні за лічені години випало більше половини (20-23 мм). А зважаючи, що за останній кліматичний період 1991-2020 рр., червень є найбільш дощовим із всіх місяців, це ще небагато.

За такої погоди, на більшості площ території області вологозапаси грунту залишалися на достатньому рівні під усіма культурами і на рівні найвищих значень для останніх років. Лише на окремих площах південно-східних районів, зокрема в Чигиринському районі, під озимою пшеницею, в якої завершився критичний період розвитку до вологи, відмічалося їхнє зниження до критерію ґрунтової засухи – менше 50 мм у метровому шарі. Проте після визначення кількості продуктивної вологи у грунті, у цьому районі подекуди пройшли значні дощі, тож є надія на їхнє покращення.

Не пощастило господарствам, де відмічалися значні зливи, сильні пориви вітру, град та виникали умови для полягання посівів, пошкодження плодів фруктових дерев, городини. На щастя, таких площ в області небагато. Тож в масштабах області нічого критичного для формування врожайності наразі не спостерігається.

Проте слід пам’ятати, що за такої погоди добре розвиваються бур’яни, шкідники (на городніх дошкуляє попелиця) та грибкові хвороби. Тож щоб не втратити майбутній врожай, необхідно завчасно подбати про їх захист.

До уваги садоводів: 11-14 червня в області (в Черкасах 13 червня) підійдуть строки боротьби з гусеницями яблуневої плодожерки, відродження яких починається при досягненні суми ефективних температур вище +10° - 230 °С.

Радимо ефективно використати погожий день 12 червня для обробки садів, городини та посівів. Адже сезон дощів поки не припиняється.

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .