На Черкащині панує жорстка засуха: врожай під загрозою
Сенсу сіяти немає

В орному шарі грунту на площах під сівбу озимини зовсім сухо, а подекуди вологозапаси не перевищують 5 мм. Такі значення вологозапасів відповідають критерію «дуже сильна засуха», яка відноситься до стихійного агрометеорологічного явища. За такої жорсткої засухи та відсутність ефективних дощів в найближчі 10 діб, сенсу для сівби озимого ріпаку немає.

Про це повідомив начальник Черкаського обасного гідрометцентру Віталій Постригань.

Вологозапаси грунту під пізніми культурами по всій області мають найнижчі значення за останні 30 років спостережень і в метровому шарі становлять лише від 14 до 25 мм, що в 3-6 разів менше середніх багаторічних значень.

За результатами спостережень агрометеорологів нашого центру на тестових полях області, найбільш складна ситуація для пізніх культур залишається в районах південного сходу та прилягаючих центральних районах, зокрема Чигиринському та Смілянському. Там грунтова засуха розпочалася ще в кінці травня і триває вже 9 декад поспіль(!) а кількість опадів з початку літа є рекордно малою за останні 70 років спостережень і становить лише 50-67 мм або 25-37 % норми, при 80-130 мм на решті території регіону.

Складною, але ще не критичною залишається ситуація для цукрових буряків, у яких триває ріст кореня і приріст кореня за декаду, хоч і незначний, але становить 20-40 г. Проте, утримуються надзвичайно сприятливі умови для накопичення цукрів.

Для соняшнику, завдяки раннім строкам сівби та його посухостійкості, ситуація цілком задовільна – формування та діаметр кошика на рівні попереднього рекордно врожайного року.

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .