Микола Дубовий - Випуск 9 «Завклуби»
Нариси про життя відомого черкаського журналіста Миколи Дубового

Повертаюсь з братами після тихого полювання. Грибів назбирали, перепочинемо на батьківському подвір'ї  і на Черкаси. Біля занедбаної споруди найстарший, Василь, посміхаючись, каже:

 Два директори клубу йдуть!

Одразу не второпаю:

 Хто?

І тут згадую: він був завклубом перед службою в армії, і я так само, тільки з різницею в 20 років!

«Чигиринский районный отдел культуры. Принят в должности заведующего сельским клубом с. Чмеревки 7.09.1987 г.»  це мій найперший запис у трудовій.

17-річним я став неостанньою людиною на селі! :) А підлеглою була техпрацівниця, тітка Катерина. Окрім нести культуру в маси, нам з нею за наказом згори доводилось займатись заготівлею картоплі для райлікарні і курячих яєць, які збирали по дворах і платили людям по 90 копійок за десяток!:))

Пізньої осінньої ночі злодії зламали двері клубу і винесли найцінніше: магнітофон, колонки, світломузичне обладнання. Правоохоронці й досі те добро шукають, але мені тоді було не до сміху. Втім, ситуацію розрядила баба Дмитриха. З лантухом за плечима, у якому несла яблука, старенька зупинилась біля натовпу цікавих односельців:

 Коля, а шо ж воно вкрало?  питає.

Серед іншого називаю магнітофон.

 Мафон?  перепитує Дмитриха.  А я, к прімеру, його на дорозі знайшла б, то не взяла б. І кому він треба?

Незабаром я цілий місяць навчався на обласних курсах підвищення кваліфікаціі. Повернувся звідти розумний  далі нікуди!:)) І на Новий, 1988-ий рік ми з молодими талантами дали грандіозний концерт! На диво, більшість друзів швидко погодились стати артистами. А мені дісталось бути і сценаристом, і режисером, і актором, і співаком. І святкову афішу розписувати гуашшю  також. Гуртом ми притягли з лісу чималу ялинку, яку під покровом ночі спиляли, аби ніхто не бачив. Одне слово, свято вдалося. У клубі був аншлаг! :))

Потім ще були концерти, вечори танців під радіолу, яку я приніс з дому, поки не купили новий «мафон». А в червні 88-го служіння культурі довелося змінити на службу в арміі.

...Такий вигляд тепер має той самий клуб, де почалася моя трудова біографія. Вдячний Юрію Ключнику за те, що надіслав цю фотку. Відтак з'явилась нова розповідь.

 

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .