Хранитель пам’яті нації перейшов сторічний рубіж
100-річний ювілей святкує Державний архів Черкаської області

100-річний ювілей святкує 1 квітня Державний архів Черкаської області, який веде свій літопис від квітня 1919 року як перша державна архівна установа – Центральний народний архів. На сьогодні головне архівосховище області є найбільшою скарбницею документів з історії Черкащини – це душа нації, її безцінна культурна скарбниця, пам’ять кожного з нас.

Про це повідомляє "Прочерк".

Архівісти всі ці роки виконують важливу і відповідальну місію, адже документальні свідчення, що дійшли до нас із минулого, допомагають відчути дихання далеких епох.

Протягом своєї столітньої історії архівна система Черкащини зазнавала чимало змін та реорганізацій, неодноразово змінювалася назва установи, підпорядкування, але головні функції архіву залишалися незмінними. Значення Державного архіву сьогодні, як ніколи важливе і потрібне для функціонування цивілізованого суспільства, для розбудови держави.

Завдяки роботі працівників архіву відтворюються забуті сторінки нашої минувшини та історична справедливість, передовсім до людей, які потерпіли від тоталітарних режимів, підтверджуються їхні законні права на соціальний захист. Так, наприклад, в минулому році, дякуючи працівникам держархіву, краєзнавцю Олегу Ткаченку з Кліщенець, фінансовій підтримці Петра Григоровича Душейка, тільки на Чорнобаївщину повернуто декілька тисяч листів остарбайтерів, які зберігалися в стінах архівної установи 75 років.

Ці безцінні документи були відскановані, а копії вручені авторам, яких залишилося зовсім мало, та їхнім родичам. Цю естафету, розпочату чорнобаївцями, перейняли інші райони області.
 

Очолює колектив Державного архіву Черкаської області вже майже двадцять років умілий і досвідчений управлінець, яскрава і різнобічна особистість, котра гармонійно поєднала професіоналізм і високі моральні чесноти людини – Тетяна Анатоліївна Клименко. Її багаторічна сумлінна діяльність у сфері архівної справи дістала високу оцінку з боку держави та наукової громадськості. Кандидат історичних наук, доцент, кавалер ордена Княгині Ольги III ступеня, нагороджена Почесними грамотами та відзнаками Кабінету Міністрів України, За особливі заслуги перед Черкащиною та ще цілою низкою відомчих нагород.
 

Під її керівництвом ефективно вирішено низку питань з господарської діяльності для повноцінного функціонування архіву відповідно до вимог сучасності. Вагомим є також внесок директора у розбудову державних архівних установ області – створення мережі трудових архівів та їх матеріально-технічне забезпечення.
 

Щиро вітаємо з ювілеєм зберігачів безцінної спадщини нашого народу! Хай і надалі зміцнюється нерозривний зв’язок попередніх і прийдешніх поколінь, а архівна справа розвивається завдяки спільним зусиллям і великій праці співробітників Державного архіву Черкаської області та при допомозі істориків та краєзнавців.

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .