Екологи стверджують, що Дніпро забруднений не більше, ніж звичайно
Різниця у нормативах, що беруться до уваги

Реагуючи на звернення громадян та засобів масової інформації шодо екологічного стану р. Дніпро Держекоінспекція інформує. Ознайомившись зі статтею Гідрометеоцентру під назвою «Дніпро забруднене хімічними сполуками», хочемо заспокоїти жителів міста Черкаси.

Про це пише  заступник начальника управління Держекоінспекції Центрального округу Олександр Позняков у своєму дописі на ФБ.

Черкаський обласний центр з гідрометеорології здійснює відбір проб в акваторії м. Черкаси – на відстані 0,5 м від поверхні та близько дна та прирівнюють результати до норм, які використовуються для потреб рибного господарства (ОБУВ). Проте ОБУВ застосовується для екологічної безпеки водних об’єктів, що використовуються для потреб рибного господарства (для розведення риби). А як відомо, придонні шари води здатні накопичувати більшу кількість забруднюючих речовин порівняно з поверхневими водами, вони негативно впливають на якісні показники стану води та спотворюють загальну характеристику.

Постановою Кабінету Міністрів України №465 від 25.03. 1999р. із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ №748 від 07.08.2013 «Про правила охорони поверхневих вод від забруднення зворотними водами» встановлено, що на ділянках водних об’єктів, які знаходяться в межах населених пунктів, незалежно від цілей водокористування нормативи встановлюються як для води, що використовується для задоволення господарсько-побутових потреб (санітарні норми). Ці норми передбачені при комплексному використанні водних об’єктів (комунально-побутових, питних потреб населення, рибогосподарських та рекреаційних).

Наприклад, санітарні норми в десятки разів вищі за норми, які передбаченні ОБУВ:
санітарні норми ОБУВ
цинк 1,0 мг/дм3, 0,01 мг/дм3,
манган 0,1 мг/дм3 0,01 мг/дм3
хром 6+ 0,05 мг/дм3 0,001 мг/дм3
амоній іони 2,56 мг/дм3 0,5 мг/дм3

Отже, доцільніше використовувати для порівняння санітарні норми.

За 2018 рік відділом інструментально-лабораторного контролю Управління екологічного нагляду (контролю) у Черкаській області Державної екологічної інспекції Центрального округу під час планових та позапланових заходів відібрано проби на 10 створах Кременчуцького водосховища (р. Дніпро).

За результатами спостережень Кременчуцького водосховища (р. Дніпро) істотних змін екологічного стану - не відбулося та залишається на рівні минулих років.
Водночас акцентуємо увагу господарюючих суб'єктів та громадян на тому, що взимку особливо гостро постає проблема використання кисню на окислення стоків, органіки, закисних сполук, що є природним процесом, адже в умовах його дефіциту швидко призводить до задухи та масової загибелі риби.

Просимо суб’єктів господарювання та громадян дбати про природний скарб нашої країни.

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .