До Дня екскурсовода: на Черкащині 30 безробітних цього фаху
Торік було працевлаштовано 19 екскурсоводів

Минулого року від роботодавців регіону надійшло 19 вакансій екскурсовода, всі вони були укомплектовані протягом п’яти календарних днів. У переважній більшості вакансії екскурсовода надходили від: Національного дендрологічного парку «Софіївка» та ЧП ДП Міністерства внутрішніх справ України «Інформ-ресурси».

Що стосується громадян, які шукали роботу за цією професією, то таких минулого року було 96 осіб. На сьогоднішній день на обліку служби зайнятості перебуває 30 безробітних.

Про це повідомили у відділі організаційно-інформаційної роботи та архівної справи ОЦЗ.

Рівень заробітної плати серед заявлених вакансій в середньому становить понад 4 000 грн.

Стосовно вимог роботодавців до претендентів на робоче місце за професією «екскурсовод», насамперед, це – володіння питаннями організації туризму, методиками підготовки та проведення екскурсій, знання іноземних мов, змісту маршрутів та тематики екскурсій, основ психології, здатність бути готовим до розумових і фізичних навантажень, розвинена довготривала, оперативна і зорова пам'ять, гарна дикція, приємний тембр голосу, здатність щоразу заново переживати ті події, про які він розповідає.

Для того, щоб бути конкурентоспроможним на ринку праці екскурсоводу необхідно: вміти вести екскурсію, проводити підготовчо-організаційну роботу, давати вичерпні відповіді на запитання екскурсантів, швидко встановлювати контакт зі слухачами, зацікавити екскурсантів своєю розповіддю, чітко планувати час, сформувати уяву слухачів, сконцентрувати увагу на головному, мати діловий вигляд, працювати з архівними та друкованими матеріалами, виявляти наполегливість та поводитися тактовно.

Довідково.

Сьогодні у всьому світі відзначається Міжнародний день екскурсовода. З нагоди свята обласна служба зайнятості склала професійний портрет представника однією з основних професій в туристичній галузі – екскурсовода.

Останніми роками зросла зацікавленість іноземних туристів до України, у зв’язку з цим спостерігається тенденція щодо збільшення кількості туристів із-за кордону, які бажають побачити нашу країну та ознайомитися з культурним надбанням українського народу. Тому виникає потреба у кваліфікованих кадрах, які можуть повною мірою задовольнити потреби туристів. Важливим є також розвиток зеленого туризму, що потребує відповідного кадрового забезпечення.

Екскурсовод – це професія високоерудованих людей. Над удосконаленням своїх знань екскурсоводи мають працювати постійно. Особливостями цього напрямку діяльності є те, що значна частина зусиль спрямовується на встановлення та підтримання комунікативного контакту з людиною.

Професійна діяльність екскурсовода пов’язана з постійними роз’їздами, у зв’язку з цим, він має бути завжди готовим до поїздок, в тому числі й тривалих. Велике значення в діяльності екскурсовода має його здатність до швидкої оцінки певної ситуації.

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .