Черкащина зайняла перше місце в Україні з урожайності зернових
Посіви озимих культур перебувають в значно гіршому стані

Добігає до кінця 2019 рік, який за попередніми розрахунками, буде найбільш теплим та найбільш посушливим за повоєнний період спостережень. Така погода в метеорологів зветься аномальною, в агрономів - «нервовою», адже періодично виникали занепокоєння за формування врожаю. Досить згадати температурні «гойдалки», червневу спеку та найбільш тривалу засуху за останні 50 років.
 

Все ж сільгоспвиробники гідно витримали випробування погодою і зібрали пристойні врожаї. Так, цьогоріч Черкащина зайняла перше місце в Україні з урожайності зернових та зернобобових культур. Проте, якщо засуха залишила лише слід в кінцевих результатах врожаю цього року, в осінній період, практично висушивши грунт, створила найбільш жорсткі умови в державі для сівби озимини та стані посівів перед входом в зиму під врожай майбутнього року.

Про це повідомив Черкаський обласний гідрометцентр.
 

За спостереженнями агрометеорологів області, на більшості площ озимина слаборозвинена і знаходиться у фазах сходи - 3-й листок та ще й зріджена, плямиста і вразлива до несприятливих умов зимівлі в разі їхнього виникнення. Занепокоєння не виникає лише на частині площ південно-східних районів області, де завдяки доброму зволоженню грунту з початку жовтня та поверненню тепла озимина розкущилася.

На жаль, таких площ не більше 20%. Тобто посіви озимих культур в області перебувають в значно гіршому стані, ніж за останні роки. І їхня доля в значній мірі залежить від майбутньої погоди.
 

За прогнозом, в найближчі 7 днів погода буде характерна для «сучасної» зими – з тривалими відлигами, які тільки порушуватимуть стан зимового спокою. Під впливом Атлантичного циклону, денні температури підвищаться до 1..6° тепла, а нічні від 2° морозу до 3° тепла. Середньодобові температури коливатимуться в межах 0..2° тепла.

З середини наступного тижня можливі невеликі опади у вигляді дощу та мокрого снігу.

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .