Черкащанам обіцяють квітневу погоду: тепло, але з дощами (ВІДЕО)
Час сіяти

27 березня звичайно відбувається перехід середньодобової температури через +5º, з якої розпочинається активна вегетація озимини, а 12 квітня з переходом середньодобової температури через +8º закінчується опалювальний період. Цьогоріч у зв’язку із раннім початком весни ці переходи можливі дещо раніше у період 21-24 березня, вважають у Черкаському обласному гідрометцентрі. При прийнятті рішень про завершення опалювального періоду необхідно враховувати окремі прохолодні ночі в першій половині квітня.

По північних широтах знову починають рухатися хмарні атлантичні циклони, а їхні теплі сектори посилять надходження теплого повітря, що додасть весні нового імпульсу. Тому температурний фон на поточному тижні очікується суттєво вищим за норму та буде відповідати клімату квітня.

Перший з них пройде 21-22 березня з невеликим дощем та температурами вночі 6-8º, вдень 12-14º тепла. Адвекція тепла спровокує виникнення місцевих туманів.

Другий циклон 23-24 березня відзначиться достатньо високими температурами як вночі 8-10º так і вдень 16-18º тепла.

За попередніми розрахунками, у найближчі вихідні пройдуть суттєві дощі, можливі грози. Температурний фон тимчасово знизиться.

За даними агрометеорологів області, на більшості площ грунт вже досягнув мʼякопластичного стану, середня температура на глибині 10 см 4-5º тепла. Тож, не слід зволікати з початком весняної сівби. Агрокліматичні строки сівби ранніх ярих завершуються 10 квітня.

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .