Борг держави перед «Черкасиводоканалом» становить майже 52 млн гривень
Відповідно й підприємство має борги по сплаті податків

Комунальне підприємство «Черкасиводоканал», як і більшість водоканалів України, на сьогодні опинилось у складному фінансовому положенні, але не з власної вини. Борг держави перед КП «Черкасиводоканал» складає 51,9 млн. грн.

Про це повідомила прес-служба підприємства.

Причина полягає у тому, що підприємства ЖКГ стали заручниками недосконалої політики держави, яка на сьогодні через порушення своїх зобов’язань перед комунальними підприємствами заборгувала значні кошти з компенсації різниці в тарифах.

Різниця в тарифах - це невідповідність затвердженого державою тарифу фактичним витратам підприємства на надання відповідної комунальної послуги.

Зазначимо, що процедура встановлення тарифів Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та житлово-комунальних послуг для підприємств водопостачання є досить складною і довготривалою. Від подачі заяви до встановлення підприємствам тарифів проходить більше півроку. За цей час значно зростають ціни на матеріали та енергоресурси, змінюється заробітна плата тощо. Все це залишається неврахованим.

В результаті підприємствам водопровідно-каналізаційного господарства України затверджуються тарифи, які на момент їхнього впровадження не відповідають фактичним витратам та є збитковими, що унеможливлює отримання прибутку. Тому, в такому випадку держава взяла на себе зобов’язання відшкодовувати (компенсувати) з державного бюджету різницю між установленим розміром тарифів та економічно обґрунтованими витратами на виробництво цих послуг шляхом надання субвенції з державного бюджету підприємствам водопостачання.

Однак, передбачена законодавством різниця в тарифах компенсувалась державою лише до 2016 року, причому несвоєчасно та не в повному обсязі, внаслідок чого підприємства ЖКГ мають мільйонні суми непогашеної заборгованості з різниці в тарифах, що підтверджено територіальними комісіями. Зокрема, борг держави перед КП «Черкасиводоканал» складає 51,9 млн. грн.

Для компенсації різниці в тарифах у 2017 році Кабінетом Міністрів України прийнято постанову №332 від 18.05.2017 року, якою передбачено погашення заборгованості держави перед підприємствами водопостачання в сумі їх боргу за податком на додану вартість (ПДВ) та за спожиту електроенергію. На її виконання нашим підприємством підписано договори про організацію взаєморозрахунків.

Однак взаєморозрахунки й досі не проведені. Внаслідок невиконання державою зобов’язань щодо проведення розрахунків, штучно створюється ситуація, коли підприємства водопровідно-каналізаційного господарства не мають можливості виконати свої зобов’язання по сплаті податку на додану вартість та реєстрації податкових накладних.

Враховуючи вимоги податкового законодавства щодо нарахування штрафних санкцій за порушення термінів реєстрації та нереєстрацію податкових накладних, несвоєчасну сплату податкових зобов'язань з податку на додану вартість — сума штрафних санкцій за порушення податкового законодавства для КП «Черкасиводоканал» на сьогодні становить більше 20 млн.грн.

Безумовно, наше підприємство неодноразово зверталося за підтримкою в урядові структури з проханням врегулювати штучно створену кризову ситуацію. От тільки й до цього часу проблему не вирішено і підприємство вимушене працювати собі у збиток.

Колектив КП «Черкасиводоканал» в черговий раз звертається до міської влади, обласної адміністрації та до уряду з прохання посприяти вирішенню проблеми щодо отримання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетом на погашення заборгованості з різниці в тарифах на послуги централізованого водопостачання та водовідведення.

Залишити коментар


Щоб залишити коментар потрібно авторизуватися .